Роскомнадзор уведоми, че налага глоба на Google за това, че

...
Роскомнадзор уведоми, че налага глоба на Google за това, че
Коментари Харесай

Роскомнадзор глобява Google с 500 хиляди рубли

Роскомнадзор уведоми, че постанова санкция на Гугъл за това, че интернет колосът не се е включил към федералната държавна осведомителна система, съдържаща лист със неразрешени интернет запаси (ФГИС).

Според съветското законодателство, Гугъл е трябвало да съблюдава условието на Роскомнадзор в границите на 30 дни след приемането на формалното известяван. Оказа се, че Гугъл е бил известен, само че е пренебрегнал това условие. Според алинея 15.8 от федералния закон „За информацията, осведомителните технологии и отбрана на информацията„, настоящ на територията на Руската федерация, операторите на интернет търсачките би трябвало да филтрират неразрешените интернет запаси.

За неизпълнението на тези условия законът планува санкция. Глобата за юридически лица, в това число Гугъл е в размер на 500-700 хиляди рубли ($7600-$10600) .

В коментар за „Ведомости“ представителят на Роскомнадзор Вадим Ампелонский съобщи, че Роскомнадзор ще се обърне към съда, който действително би трябвало да наложи санкцията. Ако съдът вземе страната на регулаторния орган, то това ще бъде първата сходна санкция, наложена на интернет колоса.

Решението на Роскомнадзор провокира неразбиране измежду специалистите, тъй като никой не е и чувал за съществуването на ФГИС. Освен това, доста от тях са сигурни, че тази система не съществува. В Русия още от 2012 година работи указател на неразрешените уеб уеб сайтове, който също е в пълномощията на Роскомнадзор.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР