Ролята, която ядрената енергия трябва да играе в създаването на

...
Ролята, която ядрената енергия трябва да играе в създаването на
Коментари Харесай

COP28: Споровете за ролята на ядрената енергия в зеления преход продължават

Ролята, която нуклеарната сила би трябвало да играе в основаването на по-устойчиво бъдеще, от дълго време провокира мощни усеща - както измежду последователите, по този начин и измежду критиците на тази теза.

Темата, написа CNBC, ще бъде настояща и на срещата на върха COP28 в Дубай, която стартира тази седмица, като към този момент има информация, че ще бъдат положени целенасочени старания да се поддържа съществено нарастване на нуклеарния потенциал от в този момент до 2050 година

От необикновен интерес за наблюдаващите ще бъде събитието на министрите, наречено Atoms4NetZero, на 5 декември. То е проведено взаимно от Международната организация за атомна сила и председателството на COP28 и се чака да приключи с „ изказването на МААЕ по отношение на нуклеарната сила ", съгласно уеб страницата на COP28. В него се прибавя, че това отразява " решаващата роля на нуклеарната сила в прехода към нулево чисто ползване ".

През септември Световната нуклеарна асоциация загатва името Atoms4NetZero, когато афишира старта на самодейност, наречена Net Zero Nuclear, която цели да утрои нуклеарния потенциал на планетата доникъде на века. В изказване, оповестено дружно с това известие, Рафаел Мариано Гроси, общоприет шеф на МААЕ, акцентира смисъла на идната среща на върха за климата в това отношение:

" Въз основа на напъните, положени по време на COP 26 и COP 27, нуклеарната енергетика ще заема още по-значимо място на COP 28. Тъй като от ден на ден страни схващат ролята, която нуклеарната сила може да играе за постигането на задачите за енергийна сигурност и декарбонизация, световната поддръжка за нея нараства ".

Основен спор

В знак на това какъв брой поляризиращ може да бъде дебатът по тематиката, този месец водачът на немския дясноцентристки Християндемократически съюз (ХДС) показва страдание, че страната му ще се откаже от нуклеарната сила след затварянето на последните три централи през април 2023:

" Германското държавно управление взе решение, което съгласно нас беше безусловно неправилно, стратегическа неточност е да се откажем от нуклеарната енергетика ", декларира Фридрих Мерц пред CNBC.

Мерц, чиято партия не взе участие в съдружното държавно управление, ръководено от канцлера Олаф Шолц – е безапелационен, че вместо да се концентрира единствено върху вятъра и слънцето, Германия би трябвало да употребява " всички енергийни източници ".

" Енергийното доставяне - за тази страна, за нашата промишленост - е решаващо за конкурентоспособността ", подчертава той.

Но високопоставени фигури в немското държавно управление не споделят мнението на Мерц.

" Постепенното прекъсване на нуклеарната сила прави страната ни по-безопасна; в последна сметка рисковете от нуклеарната сила са неконтролируеми ", показва през април Щефи Лемке, федерален министър на околната среда и нуклеарната сигурност на Германия. " Сега сме изправени пред десетилетия, изпълнени с провокации, преди да можем безвредно и отговорно да се оправим с нашето нуклеарно завещание. Изключването на последните три атомни електроцентрали ще сложи началото на нова епоха в производството на сила. "

Мнението, че нуклеарната енергетика не е решение, се споделя и от екологични организации като " Грийнпийс ".

" Ядрената сила се популяризира като решение на енергийните ни проблеми, само че в реалност построяването на този вид централи е комплицирано и извънредно скъпо. Освен това тя основава големи количества рискови боклуци. Възобновяемата сила е по-евтина и може да бъде конфигурирана бързо. Заедно със съхранението на акумулатори тя може да генерира нужната ни сила и да понижи излъчванията ни ", се показва в отчет на организацията, оповестен на нейния уеб страница.

Докато Германия - най-голямата стопанска система в Европа - се отхвърля от нуклеарната енергетика, други страни се стремят да разширят потенциала си. Сред тях е Обединеното кралство, което декларира, че желае да достави до 24 гигавата до 2050 година, и Швеция, която желае да построи нови реактори. Франция, главен състезател в региона на нуклеарната енергетика, също възнамерява да усили броя на реакторите си.

И, защото енергийните пазари към момента са наранени от разтърсванията от пълномащабното навлизане на Русия в Украйна през февруари 2022 година, полемиките за нуклеарната енергетика няма да изчезнат скоро.

" В изискванията на днешната световна енергийна рецесия намаляването на зависимостта от вноса на изкопаеми горива се трансформира в главен приоритет на енергийната сигурност ", отбелязва Международната организация по енергетика, обсъждана от мнозина като водещ престиж в региона на енергийния преход. " Не по-малко значима е обаче климатичната рецесия: постигането на нулеви чисти излъчвания на парникови газове доникъде на века изисква бърза и цялостна декарбонизация на производството на електрическа енергия и топлинна сила. Ядрената сила, с към 413 гигавата (GW) мощности, работещи в 32 страни, способства за постигането на двете цели, като предотвратява 1,5 гигатона (Gt) световни излъчвания и 180 милиарда кубически метра световно търсене на газ годишно. "

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР