Ролевата игра на живо(LARP) е сравнително ново хоби, но то

...
Ролевата игра на живо(LARP) е сравнително ново хоби, но то
Коментари Харесай

Като рицарите: какво кара стотици хора да живеят в горите над Пловдив дни наред

Ролевата игра на живо(LARP) е относително ново занимание, само че то последователно набира фенове Един от по-големите клубове в страната е " Краслтвото на Седемте хълма ", което е учредено през 2008 година Игрите са за всички и включват повече от един род. Единственото, което се изисква е предпочитание
Въображението е безграничен и изобилен запас. То може да не сгрява дома, само че сгрява тялото. Позволява ни да изследваме необятни вселени, да населяваме ефирни светове, където елементарната пръчка е меч, а капакът на кофа - щит, с които пазиме едно познато единствено на нас царство. С годините желанието ни да се отдаваме на такива мечти се изместват от много по-скучната потребност да се напаснем към всекидневието, от което губи детското в нас.

За благополучие, не всички оставят това да се случи.
Реклама
Едно занимание, което постепенно набира известност в България и към този момент е завладяло въображението на децата в голям брой от възрастните по света, е LARP - Live action role play, или ролева игра онлайн. В тези игри хора одобряват функции от всевъзможни действителности - от детективи в мистерии до орки и елфи в всеобщи боеве с мечове, лъкове и магия.

Най-голямото такова събитие е проведеното наоколо до Хановер, Германия, The ConQuest of Mythodea. В него към 10 хиляди души от целия свят се разделят в над 10 обособени фракции за интервал от 5 дни, където би трябвало да се провеждат и да изберат по какъв начин да играят. През това време се лагерува на място и се организират борби, заприказва, ритуали и още какво ли не.

" България по една или друга причина се трансформира в ЛАРП център на Балканите. Хронологично беше първата, където това се зароди като занимание и притегли повече интерес у хората, и последователно стартира да прави интернационалните игри и събития ", споделя Любомир Кашилски, акаунт шеф в софийската proof. и един от рицарите на основаната в Пловдив " Кралството на седемте хълма ". Кашилски показва, че най-голямото такова събитие тук е " Дъ фог ларп ", където вземат участие сред триста и четиристотин души от България, Сърбия, Гърция и Румъния. Самото събитие е фокусирано към фентъзи жанра и приобщава в себе си детайли на магия, боеве с мечове и разказвателни детайли, целящи основаването на един жив свят, който да може да се населява от хората на място. Това е несъмнено най-голямото и сполучливо събитие на Балканите ", споделя Кашилски. Последната година то се организира над Пловдив - в горите към родопската хижа " Чернатица ".
Подхълмското кралство
ЛАРП сцената в България е относително младо такова, съществуващо от към едвам 15 години. За това малко време то се е развило доста, като съгласно Кашилски хората към този момент стартират да разпознават какво тъкмо съставлява, когато го видят по улиците.
Подобно на действителния свят разузнаването и боравенето с карти е основно за триумфа на бойното поле и в LARP игрите Фотограф: Даниел Калинов Реклама
" Преди са ни викали полиция и дори са писали публикации за нас в локалните медии, че сме били сатанисти или какво ли още не. Хобито е още нишово и няма толкоз доста хора към момента, само че наклонността е на напредък. Появяват се нови групи, остарели такива се възраждат ", споделя Кашилски.

Донякъде разбираемо, множеството клубове, които съществуват, се намират из огромните градове като София, Пловдив, Варна и Бургас. В момента съществуват към 10 дейни клуба в цялата страна, където има над 10 непрекъснати дейни членове. Един от най-големите в това отношение и с дълга история е пловдивското " Кралство на седемте хълма ".

" То е една от първите общности, които са зародили, и евентуално нито един деен член в този момент не е бил по време на основаването му. Оттогава до момента общността напълно доста се е трансформирала и към този момент се доближава до това, което се вижда по интернационалната сцена. В момента имаме към 500 - 600 дейни играчи, които са групирани по обособени клубове из България ", споделя Кашилски.
Битката не е всичко в едно LARP прекарване - вземат решение се ребуси и загадки, с цел да се открият съкровища и отговори на мистерии Фотограф: Даниел Калинов
" Кралството на седемте хълма " е учредена през 2008 година с фокус върху фентъзи жанра, а в подобен свят е нужна и добра екипировка. За доста хора това значи да си купят костюмите и оръжията или да ги създадат напълно сами. Друг вид, който е желан и от клуба в Града под тепетата, е самата организация да разполага със лична ковачница, където приготвят същински брони и щитове от метал и други материали. Оръжията пък са обезопасени и се отстраняват всевъзможни остри ръбове или детайли, които могат да наранят някого.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР