Родопи интернационален документален филм фест (), така се казва новия

...
Родопи интернационален документален филм фест (), така се казва новия
Коментари Харесай

Първо издание на Родопи интернационален документален филм фест



Родопи международен документален филм фест (), по този начин се споделя новия фестивал, който стартира в Смолян на 16 септември. Фестивалът е алегорично продължение на едно от емблематичните кино събития, които са се провеждали в красивия планински град до 1991 година Целта е с вдъхването на нов живот на фестивала RIFE да се сътвори платформа, на която българските документалисти да обменят хрумвания с интернационалните експерти.


„ Много по-трудно се вършат документални филми, тъй като героите са същински, демонстрират страсти. “ – сподели фестивалният шеф Христо Бакалски.

Фестивалът RIFE има 5 стратегии:
• Международни дълги документални филми (конкурсна);
• Международни късометражни документални филми (конкурсна);
• Панорама с необикновен поглед;
• Ретроспекция – Андрес Файел, ще организира майсторски клас;
• Под едно небе – филми против етикетите. Тази година гледаме да не слагаме на ромите. Публиката ще може да види интернационална поредност от документални филми, отдадени на ромското малцинство.

Спазвайки всички ограничения филмите ще се демонстрират на няколко места в Смолян: Амфитеатъра, Читалището, салона на киното, огромната и дребна зала на театъра.

Още детайлности за RIFE чуйте в звуковия файл

Фестивалът се реализира взаимно с Гьоте-институт България и със съдействието на НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “, филмовия университет „ Конрад Волф “ в Потсдам-Бабелсберг и община Смолян.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР