Родителите на малчугани, които не са приети в детска градина

...
Родителите на малчугани, които не са приети в детска градина
Коментари Харесай

300 лв.на месец за дете без забавачка

Родителите на малчугани, които не са признати в детска градина или учебно заведение заради дефицит тук-там, ще могат да бъдат обезщетени с 300 лева на месец. Това изясни пред „ Монитор ” просветителният министър Красимир Вълчев. Държавата ще ги подкрепя със сумата, в случай че хлапетата са записани в частна просветителна институция или са отглеждани и обучавани от лица, предоставящи проведени услуги.

„ При сформирането на сумата се събират трите държавни просветителни стандарта –за институция, за група и за дете. Сумата на тези стандарти се разделя на броя на децата и се получава сумата, която страната заплаща годишно на дете ”, изясни механизмът Вълчев.

Така за дете на 3 и 4-годишна възраст страната дава към 3600 лева на година, а за 5 и 6-годишните с към 200 повече. Следователно родителите на неприетите хлапета могат да получават надлежно отплата към 300 лева за по-малките и 315 лева за по-големите.

За сумата ще може да се кандидатства, когато родителите са ги записали децата в частно учебно заведение или детска градина, или имат разноски за възнаграждение на такса и хонорари по контракти за развъждане и образование, подписани с лица, които предоставящи проведени услуги за деца (образователни кооперативи).

„ По този метод ще се подсигурява равнопоставеност и оптимално необятен обсег на използването на постановлението ”, написа в отчета с претекстовете си за предлагането Вълчев.

В наредбата е посочено, че средствата за компенсиране на разноските, директно свързани с развъждането и образованието, се изплащат на родителя в размер на фактически осъществените разноски за развъждане и образование за всеки месец, само че не могат да надвишават средствата, които страната дава за развъждане на едно дете.

Така, в случай че родителите броят на месец 800 лева за такси, то от държавната хазна ще дойдат към 300 лева, а остатъка ще би трябвало да заплатят от личния си джоб. В същото време, в случай че даден месец имат по-ниски разноски за образование на хлапето си – 250 лева, няма по какъв начин да получат 300 лева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР