Родината на цикламата е Мала Азия. Това красиво цвете, всъщност

...
Родината на цикламата е Мала Азия. Това красиво цвете, всъщност
Коментари Харесай

Направете това за обилен растеж на цикламата през цялата година

Родината на цикламата е Мала Азия. Това красиво цвете, в действителност е доста капризно и доста мъчно за развъждане. У нас цикламата се среща и като диворастящо растение в съвсем цялата страна и се назовава есенно ботурче, може би тъй като цъфти в интервала от Август до Октомври. Растението доближава височина от 10-20см, а цветовете нормално са неясно розови, само че се срещат и бели и наситено цикламени. Любимото място на цикламата, на което тя вирее най-добре е сянката на огромните дървета. Отглеждането на цветето е много мъчно, тъй като би трябвало да се съблюдават разнообразни условия, с цел да може да се развива добре и да цъфти. И въпреки всичко, по какъв начин да си отгледаме циклама?

Ако разполагате с двор, можете да засадите цикламата от грудка или да си извършите разсад от семена. За грудката би трябвало да изберете място с шарена сянка, под някое дърво или по-голям шубрак и да я засадите на дълбочина от 5см.
Как да си отгледаме циклама
Цикламата ще пораства съвсем на всички места, където има зимна светлина и влажна, само че добре дренирана почва през вегетационния им интервал. Поради п...
Прочети повече
Разсад от семена се прави като те авансово би трябвало да се наквасен във вода и да се посеят на мрачно. Когато температурите на открито напролет се покачат трайно, готовият разсад се засажда също както грудката, като сред обособените коренчета се оставя разстояние от 10-20см.

Въпреки, че е доста капризна, цикламата може да се отглежда и в саксия. В домашни условия тя ще се развива най-добре на хладно и ярко място, с температура на помещението не по-висока от 12-15 градуса и мокрота на въздуха над 50%. Подходящи за тази цел са хладните оранжерии или остъклените балкон или тераса, обособени като зимна градина. Почвата на цикламата би трябвало да е влажна, само че внимавайте, тъй като в случай че прекалите с водата има заплаха растението да стартира да гние. Най-добрият метод е да поставите саксията в чинийка или купа с малко вода за към 1 час. Така през корените, растението ще поеме влагата, която му е нужна. Не поливайте цикламата от горната страна, тъй като по този начин има заплаха да намокрите листата ѝ, а прекомерното количество вода ще докара до гниене на грудката.

За да запазите цикламата си и с цел да може тя да цъфне и през идната година е добре да се погрижите за нея, след прецъфтяването ѝ и през лятото. За задачата би трябвало да преустановите поливането още напролет. Не се тормозете, че листата ще пожълтеят, тъй като това е напълно натурален развой за растението. Саксията можете да поставите на хладно и сенчесто място на открито през лятото и да овлажнявате леко почвата, когато това е належащо. Ако сте спазили всички рекомендации, вашата циклама ще стартира да пораства още веднъж още през Септември. Когато това се случи, просто приберете цветето на нормалното хладно и закрито място, пресадете го в случай че е належащо и при появяването на първите пъпки на новите листенца, започнете да го полива още веднъж.

Още от ГРАДИНАРСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР