Рисковете за финансовата система на Европа се увеличават поради потенциално

...
Рисковете за финансовата система на Европа се увеличават поради потенциално
Коментари Харесай

ЕЦБ алармира за нарастващи рискове за финансовата система на Европа

Рисковете за финансовата система на Европа се усилват заради евентуално токсична композиция от криза, растяща инфлация, стягане на финансовите условия и по-ниска ликвидност, предизвести в сряда централната банка, съобщи БНР.

" Домакинствата и компаниите в еврозоната към този момент усещат резултатите от по-високата инфлация и по-слабата икономическа интензивност на фона на продължаващата енергийна рецесия, провокирана от войната в Украйна ", уточни зам.-председателят на ЕЦБ Луис де Гиндос при показване на последния отчет на централната банка за европейска финансова непоклатимост, който отчет е на всеки шест месеца.

Централната банка сподели, че високата инфлация, растящата възможност от криза в еврозоната и възходящите разноски за финансиране " слагат възходящи провокации " за задлъжнелите семейства, предприятия и държавни управления, което може да докара до банкрути и до по-голяма неустойчивост на финансовите пазари.

Неотдавнашните разтърсвания на английския пазар на облигации и финансовата рецесия, която удари европейските енергийни търговци, подчертаха по какъв начин финансовата система в района е все по-уязвима във връзка с внезапни придвижвания на пазарните цени, които биха могли да се прелеят в по-широка рецесия, предизвестява ЕЦБ.

Доставчиците на сила са известни с покупката и продажбата на нефт, газ и електричество, само че също по този начин са огромни търговци на дериватни финансови принадлежности, като варианти за покупка или продажба на газ на закрепена цена в бъдеще, активност, която изостри енергийната рецесия.

Регулаторите и политиците изследват дали потреблението от фирмите на такива комплицирани принадлежности, значително нерегулирани, заплашва финансовата непоклатимост. ЕЦБ, която е страж на стабилността, заключи, че въпреки да няма непосредствена заплаха, това съставлява опасност.

" Не за първи път ни беше напомнено, че когато финансовите позиции са с ливъридж или когато експозициите са основани посредством дериватни финансов принадлежности, въздействието на пазарните разтърсвания постоянно се усеща надалеч оттатък вложителите, които са директно наранени ", уточни Де Гиндос.

ЕЦБ приканва световните регулатори, които да са координирани от Съвета за финансова непоклатимост (FSB), да ускорят работата си, с цел да се оправят с уязвимостта на небанковия финансов бранш във връзка с сривове при наличните средства.

" Устойчивостта и облагите на банките се възползват от по-високите лихвени проценти, само че заканите за качеството на активите може да доведат до по-високи потребности от заделени хранителни запаси ", предизвести ЕЦБ.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР