Рисковете, които слънцето крие за кожата ниЛятото настъпва, а с

...
Рисковете, които слънцето крие за кожата ниЛятото настъпва, а с
Коментари Харесай

Как да направим хубав тен, без рискове за кожата и здравето

Рисковете, които слънцето крие за кожата ни

Лятото настава, а с него - и жадуваните почивки на море, планина или в чужбина, където кожата ни неизбежно се излага под въздействието на инфрачервените и ултравиолетовите лъчи на слънцето, написа

Психологическо изследване демонстрира, че 35% от хората добиват по-добро самочувствие по отношение на външността си, когато имат безоблачен загар; 72% не подхващат съответни дейности, с цел да лимитират потъмняването като намират тена за нещо естествено в топлите месеци.

Доскоро битуваше и мита, че тенът е здравословен, само че истината е, че радиационното въздействие на UV лъчите и активацията на меланина е главен рисков фактор за една от най-тежките ракови форми на кожата - меланома. Най-безобидните разновидности се показват в кожни петна, бенки, лунички, изгаряния. Солариумите не вършат изключение, дори при тях UV радиацията е три пъти по-висока от естественото излагане на слънце. Дехидратацията на кожата в резултат на слънчевото изгаряне води до понижаване равнищата на еластин и колаген и прави чувството за "състаряване " с приключването на топлите месеци съвсем неизбежно.

От друга страна същото изследване акцентира здравословните преимущества на слънчевата светлина и топлота: редукция на депресиите, тревожните и хранителни разстройства, увеличение продукцията на вит. Д, който взе участие в имуномодулацията посредством протективната си роля при автоимунитет и канцерогенеза, само че и спомага за костното здраве посредством присъединяване му в абсорбцията на калций и фосфор. Слънцето спомага за увеличение броя на левкоцитите, които също укрепват съпротивителните сили на имунната система и контролира циркадния темп, повлиявайки удобно съня.

Как обаче да съвместим потребните свойства на слънцето, с цел да реализираме здравословен загар и в същото време избегнем рисковите фактори. Заедно с кожния лекар от Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда доктор Самер Шокър търсим отговорите:

1. Използвайте слънцезащитен крем със SPF

Винаги нанасяйте широкоспектърна UV слънцезащитна козметика с най-малко SPF 30, включително върху лицето и устните, даже да излизате на открито за малко. Кремът, лосионът и олиото с действителна слънчева защита са снабдени и с хидратиращи артикули, само че се всмукват по-бързо от козметичните артикули. За по-богата хидратация доктор Шокър предлага да употребявате и персоналната си козметика.

2. Сменяйте постоянно позицията на тялото в равни шпации

Това ще помогне да избегнете изгарянето единствено на едни елементи и ще благоприятства равномерното потъмняване.

3. Приемайте храни, които съдържат бета каротин

Храни като моркови, батат и зеле могат да ускорят потъмняването на кожата, като в същото време предпазят от изгаряне. Това не значи да прекарате деня с глава зеле отвън сянката на чадъра.

4. Опитайте да употребявате масла с натурален слънцезащитен фактор

Въпреки че те не би трябвало да заменят естествения слънцезащитен крем, някои масла, като авокадо, кокос, малина и морков могат да се употребяват за спомагателна доза хидратация и SPF отбрана.

5. Не се излагайте на директна слънчева светлина за повече от 3 часа

Меланинът е пигментът, виновен за тена. Той има гранично време, в което се синтезира, нормално в границите на 2 до 3 часа. След това вероятността кожата да потъмнее повече за деня е изключена. Остават обаче рисковете върху нея от нездравословното влияние на слънцето.

6. Яжте богати на ликопен храни

Ликопенът е пигментът, който оцветява плодовете и зеленчуците в алено. Той е антиоксидант и каротеноид, може да се трансформира във витамин А и да забави процеса на стареене. Клинични изследвания откриват, че ликопенът оказва помощ за естествената отбрана на кожата против UV лъчите. Този антиоксидант контролира синтеза на меланин и надлежно управлява образуването на постоянен загар. Намира се в доматите, динята, черешите, вишните, прасковите, ягодите, алените чушки и други

7. Изберете рационално време денем за извличане на загар

Дерматологът доктор Самер Шокър изясни, че появяването на тен е реакция на кожата, която се пробва да се отбрани от настъпило увреждане. По тази причина излагането на слънце би трябвало да се заобикаля в часовете сред 10:00 и 16:00 ч. Препоръчителното време за плаж е рано заран или към 17:00 ч. следобяд. Докато слънцето е най-силно, то ще аргументи най-вече вреди заради силата на UV лъчите и ще усили риска от рак на кожата.

8. Ексфолирайте преди да се печете

Подготовката на кожата преди да излезете навън може да усили трайността на тена. Кожата, която не е ексфолирана, е по-вероятно да се излющи. Алое вера в козметичните артикули удължава тена.

9. Използвайте козметика с витамин С

Витамин С минимизира зачервяванията и форсира клетъчната регенерация като заменя повредените кожни кафези с нови здрави. Действа като активатор и ускорител на синтеза на колаген и защищава от дехидратация. Ако употребявате серум или хидратиращ крем с витамин С преди да нанесете слънцезащитната козметика, това ще обезпечи спомагателна отбрана от слънчевата увреда. Витамин С е антиоксидант и като подобен унищожава свободните радикали в тялото. Научно потвърдено е, че приложението на витамин С подкрепя по-равномерния загар, защото попречва производството на меланин.

10. Внимавайте с алкохола

Алкохолът в по-големи количества дехидратира, а в композиция с напичане от слънцето може да докара до съдови проблеми, съществени промени в кръвното налягане, само че и в допълнение изсъхване и загрубяване на кожата. Алкохолът също по този начин бързо изчерпва количеството вит. С в организма и с това обезврежда позитивните резултати в спомагателната грижа, която сте положили в тази тенденция.

Какво дефинира интензивността на тена?

Колко ще потъмнее кожата на слънце е строго самостоятелно и неповторимо за всеки. Някои хора ще изгорят съвсем незабавно, до момента в който при други вероятността е дребна. Това значително се дължи на меланина.

Хората с по-светла кожа имат по-малко меланин и могат доста бързо да изгорят или да станат червени на слънце. Онези, които имат по-тъмна кожа имат повече меланин и ще потъмняват, до момента в който почерняват. Въпреки това, за хората с по-тъмна кожа също има риск както от слънчево изгаряне, по този начин и от рак на кожата.

Меланинът се намира с изключение на в кожата, и в очите, по тази причина при мощно слънце е добре и тези органи да бъдат предпазени с очила с съответна отбрана. Д-р Шокър е безапелационен, че защото ролята на меланина в тялото е да защищити дълбоките пластове на кожата от увреждане, даже и да не изгорите, слънцето въпреки всичко ще аргументи избрана кожна увреда.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР