Рискът от смърт, хоспитализация и сериозни здравословни проблеми от COVID-19

...
Рискът от смърт, хоспитализация и сериозни здравословни проблеми от COVID-19
Коментари Харесай

Повторният COVID-19 е по-опасен

Рискът от гибел, хоспитализация и съществени здравословни проблеми от COVID-19 се усилва доста при наново заразяване спрямо първия контакт с вируса, без значение от имунизационния статус , допуска изследване, представено от Ройтерс.

" Повторната зараза с COVID-19 усилва риска както от остри изходи, по този начин и от нескончаем Коронавирус ", сподели доктор Зияд Ал-Али от Медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сейнт Луис. " Това е явно при неимунизирани, имунизирани и хора, получени бутерни дози. "



Констатациите се основават на данните на Министерството на ветераните на Съединени американски щати, събрани от 1 март 2020 година до 6 април 2022 година за 443 588 пациенти с първа зараза със SARS-CoV-2, 40 947 с две или повече инфекции и 5,3 милиона неинфектирани лица. Повечето от участниците в проучването са мъже.

Повторно инфектираните пациенти са били с повече от два пъти по-висок риск от гибел и повече от утроен риск от хоспитализация спрямо тези, които са били инфектирани с Коронавирус единствено един път. Те също по този начин са имали нараснал риск от проблеми с белите дробове, сърцето, кръвта, бъбреците, диабета, психологичното здраве, костите и мускулите и неврологични разстройства, съгласно публикация, оповестена в Nature Medicine.

" Дори в случай че някой е имал предходна зараза и е бил имунизиран - което значи, че има двоен имунитет от предходна зараза плюс ваксини - те към момента са податливи на неподходящи резултати при наново заразяване ", сподели Ал-Али, началник на проучването

Пациентите, включени в изследването с повторни инфекции са били повече от три пъти по-склонни да развият белодробни проблеми, три пъти по-склонни да развият сърдечни болести и 60% по-вероятно да получат неврологични разстройства, в сравнение с пациентите, които са били инфектирани единствено един път. По-високите опасности са най-изразени през първия месец след повторното заразяване, само че към момента са явни шест месеца по-късно, откриха откривателите.

Експерти, които не са взели участие в изследването, предизвестиха обаче, че контингентът на Министерството на ветераните не отразява общото население .



Пациентите в здравните заведения на това ведомство нормално са по-възрастни, по-болни хора и постоянно мъже, група, която нормално има повече от естествените здравословни затруднения, сподели Джон Мур, професор по микробиология и имунология в Медицинския лицей " Корнел " в Ню Йорк.

Изследователите споделиха, че кумулативните опасности и тежести от повторна зараза се усилват с броя на инфекциите, даже след отчитане на разликите във разновидностите на COVID-19 като Делта, Омикрон и BA.5.

Ал-Али предизвести, че хората не би трябвало да понижават бдителността си .

" Започнахме да виждаме доста пациенти, идващи в клиниката, станали жертва на своята самоувереност ", сподели той пред Ройтерс. " Те се чудеха: " Наистина ли има значение повторното заразяване? " Отговорът е да, безусловно има значение. "

Преди бързо наближаващия празничен сезон с повече пътувания и събирания на закрито, " хората би трябвало да са наясно, че повторното заразяване е изцяло допустимо и би трябвало да вземат защитни ограничения ", добави той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР