Риоха /Rioja/ се наричат висококачествени вина, които се произвеждат от

...
Риоха /Rioja/ се наричат висококачествени вина, които се произвеждат от
Коментари Харесай

Риоха

Риоха /Rioja/ се назовават висококачествени виновност, които се създават от сортове, отгледани в едноименния винарски регион в Испания. По традиция тези виновност са червени, само че от време на време от Риоха могат да излязат и бели виновност. Известният винарски район се разполага на към стотина километра от брега на Атлантическия океан и на към 300 километра от Мадрид. Климатът тук е мек и удобен за сполучливото развиване на лозовите насаждения.

Риоха е един от винарските региони в Испания, който разполага с DOC статут. Той е доказателство за следеното название за генезис на виновността. Сортовете, които порастват в този региона и дават червени виновност, са Темпранийо и Гарнача тинта. Бели виновност пък могат да се добият от сортовете Виура, Малвазия и Гарнача бланка.

Трите съществени подзони на Риоха са Rioja Alta /Риоха Алта/, Rioja Alavesa /Риоха Алавеса/ и Rioja Baja /Риоха Баха/. Риоха Алта се намира в западната част на района на по-високо ниво спрямо другите подзони, което обуславя по-къс вегетационен интервал при лозите. Лозята, отглеждани в този регион, дават леки виновност, характеризиращи се с плодови аромати.

Въпреки че Риоха Алавеса има подобен климат с Риоха Алта, виновността, които се добиват в тази подзона, са с по-висока киселинност и по-плътно тяло. Лозята в региона са ситуирани на редове, които имат огромно разстояние между тях. Това разположение на насажденията е в резултат на бедната почва, която не би могла да изхрани лозите, в случай че бъдат ситуирани начесто.

 Лозя

За разлика от другите две подзони Риоха Баха е мощно повлияна от средиземноморския климат, което прави мястото най-сухото и топло кътче в Риоха. През горещите летни месеци температурите нормално възлизат на към 35 градуса. Гроздето от този региона дава червени виновност с високо наличие на алкохол.

История на Риоха

Земите, върху които се простира актуалният винарски район, са били заети с лозя още от антични времена. Още тогава римляните са употребявали специфични бъчви, където да съхраняват събрания материал. След появяването на доста религиозни храмове в региона винопроизводството стартира да става по-разпространено.

Със сериозна популярност обаче аленото вино на Риоха се снабдява много по-късно през седемнадесетото столетие. Век по-късно се образува първото сдружение, което да излага ползите на винарските общности в Риоха. След това във винарския район стартират да използват дървени бъчви.

Характеристика на Риоха

Въпреки че виновността, които се създават в Риоха, се разграничават до известна степен, техният тип въпреки всичко може да бъде систематизиран. Червените виновност имат плодов усет, напомнящ за дребни плодове като ягоди и малини. В същото време те имат и добре изразени изразени ванилови нотки, които се получават в резултат на отлежаването на гроздовите еликсири в дъбови бъчви.

Белите виновност могат да се разделят на две съществени групи. При едната се следи обикновен усет, придобит с помощта на студена ферментация. При другата вариация имаме вино, чиято температура на ферментацията не се поддържа ниска. Този тип бяло вино се отличава със мощен ванилов усет. Обагрянето му е насително златисто. Ако двете виновност се смесят, се добива вино с внимателно ванилово обаяние и плодово благоухание.

Поднасяне на Риоха

И алените, и белите виновност от Риоха би трябвало да бъдат малко охладени преди сервиране. Като оптималната температура за алените е 18 градуса, а за белите-от 8 до 10 градуса, в случай че са напълно млади. Отлежалите бели виновност могат се охладят докъм 12 градуса. След изстудяване би трябвало да бъдат разлети в чаши за вино, направени от стъкло. Червените виновност се разливат в класическа чаша за алено вино, а за белите ще ви свърши работа универсалната чаша за бяло вино.

Изборът на чаша е от огромно значение при поднасяне на качествено вино, защото формата на съда разкрива освен наситения привлекателен цвят на напитката, само че и нейните завладяващи вкусови и ароматни качества. Когато предлагаме на гостите си чаша с вино, не трябва да се стараем съда да е напълно цялостен с течност. Етикетът изисква единствено половината (или 2/3) от чашата да бъде напълнена. Виното от Риоха също се отпива постепенно и на малко глътки. По този метод консумиращият ще може да усети целия сексапил на питието.

 Месо и вино

По връзки на храните, с които да комбинирате двата вида вино от Риоха, няма нищо строго характерно. Трябва просто да се водите от правилото, че леко бяло вино се серива при започване на вечерта и може да се комбинира със свежи салати, захаросани плодове или десерти. Можете да го съчетаете доста елементарно с плодова салата или пък с десерти като Белгийски вафли, Кокосов къс и Лесна торта.

Червените виновност от Риоха пък се сервират, когато вечерта напредне. Те по традиция се съчетават с говеждо, телешко, агнешко и свинско месо. Сред специалитети, които можете да поднесете към виното, са Говеждо по испански, Телешко рагу, Арабски кебап и Свински ролади.

На аленото вино от Риоха доста му подхождат и някои млечни артикули. Гастрономите нормално го съчетават с меки и деликатни сирена като Лимбургер и Мюнстер. Ако разполагате с отлежал гроздов балсам, можете да заложите и на Грюер и Едам.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР