Рие Кудан, 17-ата носителка на най-престижната японска литературна награда Akutagawa,

...
Рие Кудан, 17-ата носителка на най-престижната японска литературна награда Akutagawa,
Коментари Харесай

Писателка спечели престижна награда в Япония - и призна, че е използвала AI

Рие Кудан, 17-ата носителка на най-престижната японска литературна премия Akutagawa, призна, че е употребила ChatGPT, с цел да напише книгата си. Заслужен победител ли е тя следователно?

Последният роман Tokyo-to Dojo-to на 33-годишната авторка впечатли журито на японския конкурс, което го дефинира като " толкоз идеален, че е мъчно да се откри неточност в него ". В разследване на това Кудан разкри на церемонията по връчването на премията, че е " употребила цялостния капацитет на изкуствения разсъдък, с цел да напише тази книга ", написа Euronews.

Тя изясни, че " към 5% от книгата се състои от фрази, генерирани от изкуствен интелект ", представени буквално.

Писателката призна, че честите диалози с чатботове са ѝ разрешили да показа най-интимните си мисли, за които " не може да приказва с никой различен ", след което добави, че отговорите на ChatGPT са вдъхновявали разговора в романа.

Действието на книгата се развива във мислено близко бъдеще, в което изкуственият разсъдък е станал неразделна част от всекидневието. Той наблюдава историята на архитектка, която строи кула в токийски парк, предопределен да предлага място, където нарушителите се оправдават, отбелязва Euronews.

Кудан има вяра, че софтуерът за генеративен изкуствен интелект ѝ е оказал помощ да разгърне креативния си капацитет, и съобщи, че желае да поддържа " положителни връзки " с технологията.

Не всички обаче са толкоз въодушевени от новината и от съответната креативна развръзка. Мнозина дефинират тази процедура като морално съмнителна и се питат дали Кудан заслужава влиятелната японска премия.

" Тя написа книга, като ловко употребява AI... Това гений ли е? Не знам ", написа консуматор в X.

Организацията Akutagawa към момента не е коментирала изказванията на победителката.

Инструментът за изкуствен интелект ChatGPT, пуснат през 2022 година, може да написа текстове по поръчка за няколко секунди. Той провокира безпокойствие в разнообразни браншове, като доста фигури от света на културата го жигосват като гибелта на " същинското изкуство " и го дефинират като " гротескна насмешка с това какво е да си човек ", разяснява Euronews.

Неотдавна писателят Салман Рушди съобщи, че къс текст, генериран в негов личен жанр от изкуствен интелект, е " чист отпадък ".

Чувствата на Рушди са споделени от Джон Гришам и Джордж Р.Р. Мартин, които бяха измежду няколкото писатели, подали групов иск през 2023 година против OpenAI поради хипотетично нарушаване на авторските права.

Също по този начин предходната година художник се отхвърли от оценката си на Световните фотографски награди на Sony, тъй като фотографията му в действителност е била цифрово изображение, направено благодарение на AI инструмента DALL-E 2.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР