Rich Nordvest - Europa og Severozapadnala Bulgaria. С такова заглавие

...
Rich Nordvest - Europa og Severozapadnala Bulgaria. С такова заглавие
Коментари Харесай

Охолни норвежци дойдоха в Северозападнала България да пишат репортаж и видяха какво значи на геврека дупката

Rich Nordvest - Europa og Severozapadnala Bulgaria. С такова заглавие в норвежкия щемпел излeзe определението за нешия Северозапад. На български език заглавието звучи: " Богата Северозападна Европа и Северозападнала България ", написа Конкурент бг.

В тези дни светът е Олимпиада. Даже по време на тези игри в Пьонгчанг двете страни Северна и Южна Корея се схванаха да сключат някакво помирение и бъдещето ще покаже до каква степен е трайно. Норвегия обира медалите във всички спортове, а беше време когато България се конкурираше с норвежкия Лилехамер, преди този момент и Албервил от Франция...
В Осло им направило усещане по какъв начин Норвегия може да е най–богатата страна в света, а в един район от Европейския съюз, може да е освен най–бедния в този съюз, а и цяла Европа. Във вестник „ Афтенпостен” норвежците си имат една графа, в която съпоставят живота.
Норвежците си създали труда, че в Богата Северозападна Европа и Беден Северозападен регион български има не 10, а няколко десетки пъти разлика.
Двама публицисти, единият на към 55 години, а другия на към 25, при започване на месеца, малко преди началото на Олимпийските игри пристигнаха в Северозапада да се срещнат на място, какво става тук, по какъв начин живеят хората от най–близкия до Северозападна Европа географски, само че най-отдалечения от бленувания живот,който ни беше обещаван и по тази причина сякаш влязохме в Европейския съюз.
Пътувайки от Ботевград към Северозапада, на норвежците им направило първото усещане, че съгласно навигацията в колата им сякаш се движат по високо скоростния път Е79, само че там било завой до завой и за никаква висока скорост не може да се приказва, в случай че някой не е решил да излезе от пътя и " посети " реката.
От София си бяха взели преводач, който да им превежда на британски, тъй като младият от норвежците знаеше езика на Шекспир, другият носеше фотоапарат и дрон, с които да снима руините на Северозапада.
В Монтана първо им предложих да отидем до Берковица. Заведох ги в подножието на Берковския Балкан.На норвежците незабавно им направи величието на планината и стръмните северни скатове.Обясних им, че тук непрестанно има митинги за тунел по прохода”Петрохан”, само че нали са най-ски нацията и те се поинтересуваха за какво в България няма нито един мразовит улей, няма нито една ски шанца, няма нито една писта за втурване като да вземем за пример в Кицбюел.
Трябваше да им обясня, че тухларният цех в Монтана е трябвало няколко години да пече тухли четворки като топъл самун и дружно с циментовия цех в Бели извор и торби още топли оттова са отивали за строителството в Банско.За развиването на Банско си има и държавна политика, тъй като на софиянци зимата ще пътуват по автомагистрала „ Струма”към Банско, а през лятото ще пътуват към Халкиди, а в Северозапада кучета ги яли.
В Лилехамер тъй като нямало такива стръмни наклони, то им се налагало да вземем за пример за шанцата да си ги вършат изкуствено от бетон.
Продължихме през Монтана към Смоляновци и преди селото им направи усещане знаците с черна точка и ограничаването от 60 км/ч по „ високоскоростния път”. В центъра на селото видяха неколкото 5-етажни жилищни блока, които стърчаха като някакво безумство на общия декор. Наложи се да им обясня, че това е било някакво огромно строителство, тъй като поради откритата руда край селото е била стартирана мина и в тези блокове е трябвало да живеят миньорите, само че предприятието " Редки метали " го закриха и всичко отиде на произвола. Сега жилищните блокове - неизмазани и без дограма, само че с заковани дъски на долните два етажа са превърнати м доста комфортни хранилища за плява и сено.
Няма по какъв начин гледайки през дупката на геврека, а в тази ситуация от стаята със сеното, то живота в Северозапада да ни се вижда по –светъл.За близо 30 години народна власт ни се трансформира в доста по–тъжен
С дрона в монтанските села норвежецаът снима пропадналите, огънатите и продънени покриви в селата.Къщите без порти и прозорци, множеството и без огради.Най – огромно усещане им направи и запустелите дворове, а някои към този момент трансформирали се в гора.
Бързахме да се върнем да снимат и във Враца. Показах им един градеж от който стърчат единствено колони тъй като е стартират преди десетина години и компанията е банкрутирала и по този начин го е зарязала.
Гвоздеят в цялата стратегия на норвежците беше някогашния Чугунолеярен цех в индустриалната зона на Враца.Този цех преди повече от 30 години е осигурявал работа на повече от хиляда служащи, а " Химко " на още 3 000. Приближавайки към някогашния цех, тръбваше да изчакаме един голям камион с платформа на която се товареше танк. Бил е докаран за претопяване преди 30 и повече години и чак в този момент му е пристигнало редът да го махнат оттова може би към Перник за претопяване...
С дрона снимаха големите покривни ферми, половината от които изобщо сред тях нямаше покривни панели, стените са повече единствено от стърчащи колони. Преводачът Димитър Муфтиев дори се затрудни да им преведе, че това е чугунолеярен някогашен цех, тъй като не знаеше по какъв начин е чугун на британски /castiron/, та се наложи да им изяснявам, че това тип желязо, само че зависи какъв брой въглерод има в него. Дано са ни разбрали.
Попитаха ме за какво е бил издигнат този огромен цех?
Обясних им, че и по тази жп линия до Лом, а от и посредством ломското пристанище се е внасяло руда от Украйна и тази руда, а тази от Чипровци и Мартиново се претопявала във тип на стомана и чугун и след това отново тогава към Лом и пристанището се изнасяло с товарни шлепове тези 3 тонни слитъци.Това значи, че около хилядата чугунолеяри е имало работа и за още други, тъй като е имало и Кремиковци, Радомир и още фабрики, че в Бойчиновци е имало консервен комбинат, който е осигурявал денонощна работа на една трета от хората в Монтана.
Мисля си, че норвежците схванаха за какво Северозапада се надигна с митинги във Видин, Враца, Монтана, Берковица. При тази съсипия, която за близо 30 години - възрастта, която дели двамата норвежци, няма по какъв начин хората на Северозапада да се примирят с тази си орис на обречени и ще си желаят и автомагистрала, тунел, вложения, а освен обещания.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР