Рибите се считат за първите гръбначни животни и са приспособени

...
Рибите се считат за първите гръбначни животни и са приспособени
Коментари Харесай

Рибите се оказаха по-умни, отколкото предполагаме

Рибите се смятат за първите гръбначни животни и са приспособени само към живот във водата. Въпреки че са подценявани от мнозина, те се оказват доста по-умни, в сравнение с множеството хора си мислят.

Рибите помнят мястото, където са били хранени в продължение на дванадесет дни. Това демонстрира ново проучване на канадски учени от университета Макюън.

Учените са провели опит с рибки от породата цихлиди. Те хранели животните постоянно на едно и също място в аквариума. Това траяло три дни, след което рибите били преместени в различен аквариум за дванадесет дни. В следствие животните още веднъж били върнати в предходния аквариум, а придвижванията им били записвани чрез специфична камера.

Голяма част от рибите побързали да се върнат на мястото, където преди дванадесет дни били хранени. Учените забелязали, че те избират да прекарват времето си тъкмо там, защото очаквали да намерят още веднъж храна.

 Аквариум

По думите на канадските откриватели този опит е доказателство за това, че рибите имат способността да помнят няколко дни, а освен някакви си тридесет секунди, както се тръбеше до момента.

Учени от университета Чарлз Стърт в щата Нов Южен Уелс също са на мнение, че рибите са по-паметливи, в сравнение с хората допускат. Нещо повече-според техните изследвания рибите помнят прекарванията си с месеци.

 Риби

Изследователите са разкрили, че те следят и се учат. Доктор Кевин Уорбътън, който повече от тридесет години изследва рибите, изяснява, че тяхната памет е относително добра.

" Рибите помнят типовете плячка месеци наред. Те също по този начин се научават да заобикалят хищниците, откакто един път към този момент са били нападани и този спомен се е запечатал в паметта им за няколко месеца ", декларира Уорбътън.

По думите на специалиста рибите в дадени обстановки могат да проявят даже и човешко държание.

" Те са в положение да разпознават други човеци и да трансформират държанието си, откакто са следили взаимоотношенията сред други риби. Сиамските бойни риби да вземем за пример атакуват по-агресивно представителите на личния си тип, които преди този момент са изгубили борба с други бойци, “ споделя ученият.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР