Резултатът от току-що проведените парламентарни избори показва, че ГЕРБ-СДС и

...
Резултатът от току-що проведените парламентарни избори показва, че ГЕРБ-СДС и
Коментари Харесай

Експерти искат Борисов лично да поведе преговори за кабинет

Резултатът от преди малко извършените парламентарни избори демонстрира, че ГЕРБ-СДС и персонално Бойко Борисов би трябвало да поемат политическата отговорност и да предизвикват договаряния за сформиране на държавно управление. Това мнение изрази пред Българска национална телевизия експертът по конституционно право Борислав Цеков.

Той вижда късмет за сформиране на кабинет с присъединяване на систематични обединения, в това число и " Демократична България ".
-->
" След като вотът предлага такава фрагментирана настройка, значи би трябвало да има разговор. Затова се надявам, че ГЕРБ ще предложат този път добре премислена формула, към която да се образува болшинство. Мисля, че методът им от предните избори - с лъчение на контактна група - не би трябвало да бъде прилаган. Трябва да се поеме политическа отговорност. Те победиха отчетливо в изборите, и би трябвало на политическо равнище да стартират диалози, в това число водени от водача. Това към този момент ще покаже действителен ангажимент за сформиране на държавно управление. Мисля, че вероятност има. Надявам се систематичните партии, в това число и " Демократична България ", където има опитни политици, ще си дадат сметка, че пред страната има два императива - да възстановим парламентарната република и дружно с това да възстановим статуса си на деен член на Европейски Съюз и НАТО и да подхванем стопанската система. Това е въпрос номер едно ", уточни той.

До неделя ЦИК би трябвало да оповести поименния състав на 49-ия парламент, след което - в понеделник или вторник решението на Централната изборна комисия следва да бъде обнародвано в " Държавен вестник ". От този миг нататък президентът Румен Радев може да свика 49-ото Народно заседание.

" Според мен е по-разумно 18-19 април, тъй като някои от народните представители имат несъвместимости и би трябвало да им се даде време да се освободят от тях ", счита конституционалистът доцент Наталия Киселова.

По думите й отговорността за сформиране на държавно управление пада върху ГЕРБ, само че те имат няколко благоприятни условия, които да предложат.

" Предполагам, че това е една от аргументите да не бързат да се изкажат, с цел да не затворят порти. Трябва да се търси поддръжка от систематичните партии към кардинални въпроси - какво да се направи освен в кратко-, само че и в средносрочен проект. Възможно е да излъчат контактна група от народни представители, които да приказват с сътрудниците си от другите политически сили, тъй като президентът не дава поръчка, че ще е деен медиатор в консултациите. Необходимо е държавно управление, което да може да одобри бюджет и да поеме отговорности във вътрешно и външно политически проект ", съобщи Киселова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР