Рейтинговата агенция Standar&Poor’s потвърди кредитния рейтинг на България с положителна

...
Рейтинговата агенция Standar&Poor’s потвърди кредитния рейтинг на България с положителна
Коментари Харесай

Николай Василев: Без еврозоната няма как да повишим икономическите показатели

Рейтинговата организация " Standar&Poor’s " удостовери кредитния рейтинг на България с позитивна вероятност. Агенцията е удостоверила дълготрайния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута - три пъти Б минус с позитивна вероятност. Какво значи това за стопанската система ни и докога ще чакаме за така наречен чакалня на еврозоната - посетител по тематиката в Сутрешния блок на БНТ1 беше Николай Василев, някогашен министър на стопанската система.

Ако приемем, че рейтингите на огромни страни като Съединени американски щати и Германия са три пъти А, това значи, че България е на най-ниското равнище три пъти Б минус, това е добър кредитен рейтинг. Икономическите индикатори на страната са положителни съгласно мен, само че няма да отлепим по-нагоре, в случай че не ни одобряват в еврозоната, изясни Василев.

По думите му, закъснели сме с цяло едно десетилетие за приема в еврозоната.
Николай Василев, някогашен министър на стопанската система: Причините за това са, че отчасти България може да не е задоволително дейна, въпреки това, може да не ни желаят. За мен въпросът е единствено политически.
България има изострен, внезапен растеж на заплатите през последните 3-4 години, той ще продължи. Но който желае по-високи заплати би трябвало да знае, че някои цени малко ще се вдигнат. Ако влезем в еврозоната, цените на някои други артикули пък ще паднат, да вземем за пример европейските автмобили, изясни икономистът.
Николай Василев, някогашен министър на стопанската система: За мен има две огромни изгоди от приемането на еврото. По-малката е икономическата - повече вложения, търговия, туризъм. Втората, за която по-малко приказваме, е по-важна - това е интернационалният имидж на страната.
Решението за приемане на България в еврозоната ще бъде политическо, сподели в умозаключение Василев.

Вижте целия диалог във видеото!
 Форум на бизнес водачите в София: България върви решително по пътя към еврозоната Форум на бизнес водачите в София: България върви решително по пътя към еврозоната
България е избрала пътя за бързо осъществяване на критериите и допустимо най-скоро присъединение към еврозоната, съобщи министърът на външните работи Ека...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР