”Ревизията на плана за възстановяване и устойчивост се наложи от

...
”Ревизията на плана за възстановяване и устойчивост се наложи от
Коментари Харесай

Пеканов: Не е вярно, че други страни вече са използвали своите пари по плана за възстановяване

”Ревизията на проекта за възобновяване и резистентност се наложи от обстоятелството, че ние като длъжностен кабинет сметнахме, че има потребност от повече упоритост в проекта. Индикациите, които получихме от службите на Европейската комисия бяха, че не е нужно толкоз да бързаме. Забавянето произтича от решението на предходните ръководещи да не подадат техния вид на проекта. За толкоз къс интервал от време сме подобрили и ревизирали съвсем половината от плановете. За 6 седмици искахме да застигнем по упоритост други страни. Няма риск от загуба на средства. Смятам, че имаме към този момент доста по-добра версия на проекта.”

Това сподели вицепремиерът Атанас Пеканов в предаването bTV, представен от Фрог нюз. И добави, че не е правилно, че други страни към този момент са употребявали своите пари по проекта. " Към края на август първите страни ще получат някакви средства - сподели Пеканов. - За мен обаче е значимо да има последователност и идващото регулярно държавно управление да се съгласи, че това са целите и нещата, които желаеме да вършим, тъй като такива са и индикациите от европейските институции. Не толкоз бързане, а да знаем, че нещата ще се случат в идващите години ".

" Няма да скрия, че сред нас и Европейската комисия остават още две червени линии - в областта на енергетиката и решението какво да се прави с въглищните райони - нещо което един длъжностен кабинет не може да реши - за дълготрайното бъдеще на Маришкия басейн. По същия метод върви и полемиката по тематиката за върховенството на закона. Видяхте през вчерашния ден отчета, който подлага на критика България, и тук също се чакат от нас по-амбициозни промени ", сподели още той.

„ Започнах да приказвам с разнообразни представители на парламентарните групи още от през вчерашния ден, през днешния ден в Народното събрание имах опцията да поговоря небрежно с тях. Знам, че те към този момент работят експресно да прочетат всичко и да се срещнат в Плана за възобновяване. Много от тези изискват експертен диалог. Надявам се в най-бърз период, само че въпреки всичко да се срещнат в елементи, да видят какво сме създали, да сравнят и да кажат своето мнение. Предполагам, че идната седмица ще създадем полемика, не сме решили още в какъв формат, само че ще се случат “, добави Пеканов.

Той разясни, че е значимо да бъде взето едно държавническо отговорно решение и да се върви надалеч от политизирането.

Вицепремиерът разясни, че в Плана има заложена промяна, отнасяща се до иновационната среда в България. „ Заложили сме една промяна, която да подкрепи иновационната среда в България и иновационните компании да се развиват, да не напущат България. Това са дребни компании, само че с голям мащаб за развиване. Ние сме заложили промяна, която да подкрепи идващите години такива компании да останат в България “, сподели той.

Пеканов изрази вяра, че от тези 12,6 милиарда лв. обществени вложения ще произтекат още частни вложения.

По думите му стана ясно, че план от „ остарелия “ План за възобновяване е изваден все още.

„ Имаше един огромен план, който беше за възобновяване на напоителните системи, само че не беше добре аргументиран. Този план не беше предпазен, когато аз пристигнах, и беше спорен. Имаше полемики и рекомендации от службите на Европейската комисия, че в тази си форма той не може да мине. Към момента сме го извадили “, добави той.

Атанас Пеканов акцентира, че е значимо да няма огромно фокусиране единствено в столицата.

„ Имаше към 500 милиона, които бяха адресирани единствено до столицата Ние ги понижаваме на 300, остават парите за софийското метро “, добави той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР