Ревизираният План за възстановяване и устойчивост продължава да пали обществените

...
Ревизираният План за възстановяване и устойчивост продължава да пали обществените
Коментари Харесай

Зелените милиарди на Брюксел продължават да палят страстите

Ревизираният План за възобновяване и резистентност продължава да пали публичните пристрастености. Особено сензитивна се оказа тематиката за бъдещето на енергетиката, тъй като тъкмо за тези политики ще желаеме най-вече пари от Европейската комисия. Миналата седмица към този момент обяснихме желанията на страната да строи нова газова централа за 1.6 милиарда лева на площадката на Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ (виж ). Другият основен детайл са бъдещите мощности за зелена сила, за които Брюксел ще продължи да " натиска " страните членки все по-сериозно.

 

През 2022 година са планувани първите търгове за ВЕИ сила у нас. Предвидени са общо шест сходни спортни процедури, като " интимната " концепция е това да докара до построяването на нови мощности за още 1.8 гигавата зелена сила. Предлага се тези търгове да се организират от страната на всеки шест месеца, като на всяка сесия ще се търсят планове за най-малко 285 мегавата потенциал за нови възобновими източници.

За да се избегне присъединяване единствено на огромни играчи, 25% от бюджета на всеки търг (ли към 70 мегавата) ще са отделени за дребни ВЕИ-проекти, които ще са под 5 мегавата. Всеки претендент обаче би трябвало да планува и градеж на оборудване за предпазване с потенциал за дълготрайност най-малко 4 часа и мощ най-малко 25% от общия конфигуриран потенциал на ВЕИ-съоръжението.

Офертите на вложителите ще бъдат класирани в низходящ ред, т.е. като се стартира от най-ниската безплатна помощ за желан мегаватчас.
Безвъзмездното финансиране ще е една трета от цената на плановете - общо към 897 млн. лева, а останалите две трети вложителите ще би трябвало сами да си обезпечат.

" В нашия проект имаше незадоволително упоритост в областта на енергетиката, по тази причина се веселя, че успяхме да надградим с три нови плана - търговете за създаване на възобновими енергийни източници и съхраняващи потенциали към тях ", разяснява неотдавна вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов.

" За по-високия енергиен клас здания вкарваме 15% съфинансиране. Смятам, че по този метод ползата на хората към присъединяване в процеса по саниране ще скочи и ще могат да бъдат спестени част от средствата ", разясни той и добави, че

бюджетът на програмата за ВЕИ по покривите

на жилищните здания е повишен седем пъти.

Промени има и във връзка с перото за енергийна успеваемост и санирането на постройките - и при подготовката на плановете, и при методите за финансиране. Според тях към този момент ще се " препакетират " единствено здания, чиито енергиен клас е D, E, F или G, т.е. които гълтат ток като хали. Те ще бъдат разграничени на две групи. Сградите с клас E, F или G ще получат 100% безплатна финансова помощ, а постройките с енергиен клас D - 85 на 100. Или казано на по-разбираем език, безплатното ще остане единствено обновяването на " тухлите " и " панелките " от епохата на социализма.

При по-новите здания, притежателите ще вземат участие минимум с 15 на 100 от разноските. Именно съфинансирането може да се окаже огромният препъни камък, тъй като от край време е известно, че българската етажна благосъстоятелност с танталови страдания събира пари даже за миене или за тока на входа.

Допълнително напрежение по тематиката внася фактът, че в Плана категорично е записано:

хората от обществено уязвимите групи няма да заплащат за саниране,

а техните " вноски ще бъдат поети от напълно от страната.

Много огромни проблеми ще има и при правенето на техническото проучване на постройката (т. нар. механически паспорти). То дава отговор на магистралния въпрос " Колко пари са нужни за превръщането на една постройка в зелен дом или офис и защо тъкмо ще бъдат изхарчени те? "   А черпакът катран в гърнето с мед идва оттова, че тези разноски са 100% обвързване на етажната благосъстоятелност.

За да улеснят притежателите и съсобствениците в обезпечаването на нужните пари за самоучастие, се планува улеснен достъп до кредитен запас. За тази цел в Плана за възобновяване е записано следното: " Ще бъде създаден финансов артикул от комерсиална банка или банки, благодарение на гаранция от бъдещия Фонд " Енергийна успеваемост и възобновими източници ". Съвсем обикновено като за страна, чиито жители с мотив и без мотив претендират, че са естествени и добросъвестни европейци. 

Четири села в Северна България - Дългоделци и Септемврийци край Монтана, Якимово Вълчедръм и Софрониево в община Мизия и ловешкото село Умаревци, които в Плана са посочени като евентуален хазаин на

първата българска геотермална централа.

Сондажи ще се вършат на дълбочина над 4500 метра. Проучванията ще се извършат от експерти на Техническия университет в София и Агенцията за стабилно енергийно развиване. За изследванията и проектирането на сходна мощ са планувани 10% от общите разноски за плана, които са 92.6 млн. лв.. Планирано е мощността на тази нова облага да е 5 МВ за произвеждане на електрическа енергия и 30 МВ за топлинна сила.

Много хубаво не е на хубаво. Мъдра българска сентенция, която потвърждава виталната си мощ... Всеки ден и всеки час, на всички места и във всичко към нас! 
По-голяма част от измененията на служебния кабинет бяха посрещнати добре от екологичните организации, само че рецензиите им не престават да висят заплашително над Плана за възобновяване. И поради бъдещите газови мощности в " Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 “, и поради " неразрешените несъгласия сред дълготрайната енергийна и климатична тактика на EC и тази на България “, съгласно разбор на Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД).

Сред структурните проблеми в настоящия вид на Плана, би трябвало да бъде маркирана неналичието на времева рамка за извеждане от употреба на въглищните централи, което прави България

единствената страна в Европейски Съюз без съответна тактика за въглищен преход.

Предвидените за това ограничения са по-скоро независими и самоцелни, тъй като не са добре обвързани с други стратегически насоки, да вземем за пример - със наложителното икономическо преструктуриране на засегнатите райони и създаването на " съответните " нови промишлености и пазари, считат анализаторите от ЦИД.

Според тях акцентът в Плана към момента е върху " огромни инфраструктурни планове, които (рискуват да) обслужват съответни частни ползи и олигархични мрежи ".

„ Чрез плануваното създаване на мрежа от газопроводи до въглищните райони на България, построяването на нова газова централа с потенциал от 1 ГВт и неналичието на устойчива диверсификация на източниците, България ще ускори зависимостта си от импорт на природен газ, която така и така сега е на 100 %. Чрез сходни планове е евентуално да се забави и консолидираното на възобновими енергийни източници в електроенергийния микс ", прецизират анализаторите на ЦИД. И се подписват под окончателната (си) диагноза:

" Ревизираният План за възобновяване и резистентност е стъпка напред  в  вярната посока. Планът има по-добра обща макроикономическа аргументация. Засилен е и фокусът върху нововъведенията и енергийния преход... Въпреки това, стратегическият документ

повтаря доста от  управленските  дефицити,

които спъват нисковъглеродния преход на страната. За енергийните и климатични политики на България е нужна доста по-ясна дълготрайна визия за налагане на основни промени, свързани с излизането от въглищната  и газовата енергетика, и ограничения за възобновяване върховенството на закона “

През идната седмица Планът за възобновяване на стойност над 12 милиарда лева " влиза " за утвърждение в Народното събрание. И до момента в който не излезе с благословията на депутатите, България остава измежду опашкарите. И ще показа проекта си тогава, когато другите към този момент ще са не запомнили по кое време са получили първите " зелени " траншове.

 

Пламен Симеонов
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР