[REUTERS] За първи път от половин век японският конгломерат Toshiba

...
[REUTERS] За първи път от половин век японският конгломерат Toshiba
Коментари Харесай

Банкерът Нобуаки Куруматани поема Toshiba

[REUTERS] За първи път от половин век японският конгломерат Toshiba залага на външен управител, който да управлява бизнеса, разтърсен през последните години от финансова рецесия. В сряда бордът на софтуерната компания разгласи назначението на Нобуаки Куруматани за ръководител и основен изпълнителен шеф, заяви Financial Times. В момента той е президент на японското поделение на европейския капиталов фонд CVC Capital Partners и шеф в японската финтех компания Money Forward.

Настоящият основен изпълнителен шеф на Toshiba Сатоши Цунакава ще остане в компанията в ролята на президент и основен действен шеф. Новите назначения влизат в действие от 1 април.

Нобуаки Куруматани

[Money Forward] Създаденият преди 143 години японски промишлен конгломерат беше заставен да търси нов управител отвън редиците на групата, откакто беше изправен пред редица проблеми – от счетоводен скандал за 1.3 милиарда $ през зимата на 2015 година, през банкрута на американското нуклеарно звено Westinghouse до разпродажбата на някои от най-хубавите й активи.

В интервали на финансови разтърсвания японските компании постоянно се обръщат към експерти от банковия бранш, какъвто е и Куруматани, отбелязва Financial Times. Преди да се причисли към екипа на CVC през май 2017 година, той беше вицепрезидент на един от главните кредитори на Toshiba – Sumitomo Mitsui Financial Group, която е измежду най-големите финансови институции в страната.

Последният път, когато индустриалният конгломерат съобщи управлението си на външен управител, беше в средата на 60-те години на предишния век – тогава в екипа беше притеглен уважаваният ръководител на машиностроителната компания IHI Тошиво Доко, който беше претрупан със задачата да върне към напредък засегнатата от рецесията в страната Toshiba, напомня FT.

През последната година софтуерното сдружение беше на ръба на отписването си от борсата в Токио и на несъстоятелността, откакто банкрутът на Westinghouse отвори дупка от 750 милиарда йени (7 милиарда долара) в акционерния му капитал. Впоследствие банкрутиралото нуклеарно отделение беше продадено, а положението на самата Toshiba се усъвършенства осезаемо, значително с помощта на договорка за 18 милиарда $, в която печелившият бизнес с чипове беше добит от консорциум отпред с Bain Capital, както и на завършеното през декември сполучливо нарастване на капитала с 5.4 милиарда $.

Доказателство за стабилизирането е й оповестената в сряда от компанията нова прогноза за чиста облага от 520 милиарда йени за приключващата в края на март финансова година, при предходни упования за загуба от 110 милиарда йени, написа още FT.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР