Решението за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз

...
Решението за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз
Коментари Харесай

Скопие чака покана за ЕС след срещата в Загреб

Решението за започване на договаряния за присъединение към Европейския съюз с Албания и Северна Македония ще бъде взето незабавно след срещата на върха на Общността в Загреб. Това сподели Европейския комисар по разширението на Общността Оливер Вархели, предава македонската телевизия “Сител ”, представена от Агенция Фокус.

Той сподели още, че новата Европейска комисия остава отдадена на процеса по уголемение на Европейски Съюз.

Вархели акцентира, че Македония е изпълнила всичко, което Европейски Съюз е изискал от нея.

Унгарският еврокомисар сподели, че Европейска комисия ще предложи промяна за нов метод за разширение при започване на идната година. Той чака процесът по евроинтеграция да стане по-динамичен в бъдеще, а не да се основава единствено на отваряне и затваряне на глави. Според него разширението би трябвало да се извърши редом с вътрешната промяна на Европейски Съюз.

Междувременно министър председателят на Северна Македония Зоран Заев съобщи пред публицисти, че е " оптимист " по отношение на началото на договарянията за присъединение към Европейския съюз.

Попитан дали е имал опция да беседва с президента на Франция Еманюел Макрон на срещата от високо ниво на управлението на НАТО в Лондон, Заев сподели, че три пъти е разговарял с него в границите на 3 и 4 декември. „ Убеден съм, че идва положително решение, подобаващ миг за нас, не мога да споделя нищо, тъй като като максимален оптимист, в този момент съм реален “, сподели той.

„ Нещата се движат в позитивна посока, (трябва) да продължим да работим, да продължим промените и се надявам вярното решение да бъде взето, т.е. историческата неточност, която направиха, да бъде поправена “, добави още той.

„ Ние би трябвало да сме ангажирани с европеизирането на Македония с повече полезности и промени, даже откакто ни уведомят (за решението) “, сподели още Заев.

Малко по-късно самият Еманюел Макрон разяснява договарянията с Македония и още веднъж сподели, че без предварителна промяна в процеса на договаряния за разширение, той няма да даде зелена светлина за започване на договаряния и изрази вяра, че това може да се случи преди срещата на върха на Европейския съюз за Западните Балкани в Загреб. Тя ще се състои през май 2020 г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР