Решението на ЦИК за казуса с регистрация на листа в

...
Решението на ЦИК за казуса с регистрация на листа в
Коментари Харесай

Говорителят на ЦИК размаха пръст след скандала с ДБ в Стара Загора

Решението на ЦИК за проблема с регистрация на листа в Стара Загора е изцяло неуместно. Практика, която се е наложила от доста време по един изцяло законен метод за подаване на документи, приет в Регламент 910 на Европейски Съюз, внезапно се приключва от дейностите на една РИК по неразбираеми аргументи.

Това сподели в "Денят стартира " по Българска национална телевизия представителят на ЦИК Цветозар Томов във връзка.

Той добави, че не може да разяснява проблема в качеството си на представител на ЦИК, тъй като изрично не е склонен с решението, което е било взето.

Може да изрази персоналното си мнение, само че не и да аргументира мнението на комисията по този въпрос.

"Личното ми мнение е, че това беше много сериозна неточност на ЦИК или по-скоро тя пропусна да поправи позволена неточност на РИК Стара Загора ", oбясни Томов.

"Става въпрос за опит за регистрация с електронни подписи на документите. От инспекцията, която ЦИК направи, откакто взе това решение, се откри, че има още 12 районни изборни комисии, в които обединението се е записала по същия метод без никакви проблеми ", добави представителят на ЦИК.

По думите му Комисията е взела решение да ревизира регистрациите с електронни подписи и на предходните избори - на 4 април и на 11 юли, и съгласно него по-вероятно ще се окаже, че и там има такива регистрации.

"Въпросът който действително стои, и който би трябвало да бъде решен, е да намерим метод като изборна администрация да регламентираме метода на подаване на документи с електронен автограф. И да не наказваме партиите и обединенията за работа, която ние не сме свършили ", сподели още Томов.

Този път в обучителната акция за изборите ще се употребяват доста повече машини. Предният път е имало по три на избирателен регион, а в този момент евентуално всяка община ще може да получи. Томов още веднъж изясни по какъв начин ще се гласоподава с машина и за двата избора на 14 ноември. Според него процедурата не е по-сложна тази на предходните избори.

"Хората са привикнали с банкомати и са привикнали, че картата се вкарва до дъно в устройството. При тези машини тя се вкарва някъде доникъде и не би трябвало да се натиска доста мощно, с цел да не стане пакост, да не се повреди ", предизвести представителят на ЦИК.

Той подсети да не се дърпат разписките преди звуковия сигнал. По думите му най-вероятно няма да има две кутии за двата вота, а секционните изборни комисии ще би трябвало да ги разделят след привършване на изборния ден. Хартиените бюлетини за парламент и за президент ще имат друг цвят на гърба си.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР