Решението на словашкото правителство да предостави на съседна Украйна системата

...
Решението на словашкото правителство да предостави на съседна Украйна системата
Коментари Харесай

Системата С-300 преизвика скандал в Словакия

Решението на словашкото държавно управление да даде на прилежаща Украйна системата за противовъздушна защита С-300, с която централноевропейската страна разполагаше, провокира гневни реакции от страна на опозицията. Словакия бе похвалена от Съединени американски щати, които в подмяна ще ѝ дават зенитна батарея " Пейтриът ". Словашки опозиционни политици обаче показаха опасения по отношение на държавното решение, което съгласно тях излага страната на заплаха, отбелязва DPA, представено от Българска телеграфна агенция. Агенцията дефинира тези реакции като част от политическите битки в Словакия.

Руската система за противовъздушна защита С-300 употребява технология за точно ориентиране, с цел да унищожава самолети и ракети. Украйна изиска да получи С-300, която е създадена по руско време и която украинските въоръжени сили надлежно знаят по какъв начин да употребяват, с цел да може да се пази против съветската инвазия.

Бившият словашки министър председател социалдемократ Роберт Фицо сподели, че ще изиска особено съвещание на Народното събрание за избор на съмнение против настоящето държавно управление. Системата С-300 бе от сериозно значение за отбрана на атомните електроцентрали и промишлените обекти в Словакия, акцентира той.

Петер Пелегрини, различен някогашен министър-председател левоцентрист, упрекна премиера Едуард Хегер и министъра на защитата Ярослав Над от антикорупционната партия " Обикновени хора и самостоятелни персони " - най-голямата групировка от ръководещата коалиция - че са излъгали словашкия народ. Хегер и Над в продължение на седмици споделяха, че в никакъв случай няма да предадат противовъздушната система на страната, а в този момент направиха тъкмо противоположното, като взеха решението скрито, сподели Пелегрини. Той упрекна настоящия словашкия министър председател, че оглавява " държавно управление от лъжци и хора, които не съумяват да защитят нашите национални ползи ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР