Решението на Министерския съвет за попълване на запасите в държавния

...
Решението на Министерския съвет за попълване на запасите в държавния
Коментари Харесай

Румен Христов: Да бъдат засети всички площи, вероятно ще има недостиг на земеделски продукти

„ Решението на Министерския съвет за попълване на запасите в държавния запас и за основаване на хранителен буфер трябваше да се случи доста бързо през стоковата борса. А се бави. Но то беше и видоизменено, отпадна закупуването на фуражна пшеница и царевица, останаха поръчките за хлебна пшеница и слънчоглед . Идеята е добра, не знаем каква ще е реколтата. Но когато производителите от Черноморския басейн ги няма поради събитията, че Украйна мъчно ще прибере есенниците и евентуално няма да може да засее пролетните култури, а Русия, пробвайки се да наложи война, постанова и апетит, това ще повлияе наличностите в България “.

Това сподели пред БНР Румен Христов, народен представител от ГЕРБ – Съюз на демократичните сили, водач на Съюз на демократичните сили, някогашен аграрни министър, в този момент член на комисията по земеделие в Народното събрание.

И добави, че в диалози със земеделци е предложил да бъдат засети всички площи, тъй като „ евентуално ще има сериозен дефицит на аграрни артикули и въпросът ще е не цената, а дали има годишна продукция “.

„ Може да се желае възбрана за експорт, това е дълга процедура, само че пък ще лишим земеделците от доходи, на които те разчитат… Европейският съюз ще обезпечи своете снабдяване, само че огромна част от света ще има проблеми “.

В предаването „ Неделя 150 “ Христов добави, че обединяването на напъните във връзка с газа и на храните в условия на война е рационално :

„ Трудно в границите на една-две години доставките на съветски газ могат да бъдат заместени, само че съм по-сигурен, че Русия не може за една-две години да откри различни консуматори . Ние сме взаимосвързани и не би трябвало да смъкваме глава и да се помиряваме с диктатора Путин “.

По думите му намаляването на ставката на Данък добавена стойност не значи понижаване на цените, тъй като „ това не е панацея “.

„ Нека помощта да пристигна през общественото подкрепяне “.

Лидерът на Съюз на демократичните сили показа, че се усеща компрометиран от позицията на България „ да се сниши и да не окаже военна помощ на Украйна “.

„ Путин няма да ни заобича, ние няма да станем тези другари на Русия, каквито някои чакат. Но ще се компрометираме в очите на НАТО. България има по-голяма потребност от НАТО, в сравнение с НАТО от нас “.

Интервюто с Румен Христов можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР