Решението на ЧЕЗ да продаде активите си и по този

...
Решението на ЧЕЗ да продаде активите си и по този
Коментари Харесай

Зелените за продажбата на ЧЕЗ - още корупция, непрозрачност и зависимости

" Решението на ЧЕЗ да продаде активите си и по този метод да излезе от българския пазар е стеснителен сигнал за положението на стопанската система, както и за стабилността и предсказуемостта на политическата среда в страната ни " - това се споделя в позиция на съпредседателя на " Зелените " Владислав Панев, изпратена до медиите.

" Изтеглянето на задграничните вложители е мощен неприятен сигнал за капиталовия климат, и то в интервал на световен стопански взрив ", счита Панев.

Според " Зелените " топката е в ръцете на регулаторите, които са длъжни да се произнесат правилно за договорката.

Цялата позиция на " Зелените " без редакторска интервенция:

Решението на ЧЕЗ да продаде активите си и по този метод да излезе от българския пазар е стеснителен сигнал за положението на стопанската система, както и за стабилността и предсказуемостта на политическата среда в страната ни. Изтеглянето на задграничните вложители е мощен неприятен сигнал за капиталовия климат, и то в интервал на световен стопански взрив. Липсата на интерес от конкурентни, опитни и разпознаваеми на световно равнище претенденти за този бележещ забележителен растеж частен бизнес значи, че България не се възприема като удобна дестинация даже от представители на консервативни и контролирани бизнес браншове.

Въпреки че по смисъла на междутърговските връзки ЧЕЗ е изцяло свободен да утвърди претендент за покупката на бизнеса си, актуалната обстановка е тест за това съответните институции да ревизират състоятелността на определения покупател да финансира и да обезпечи безпроблемното ръководство на този стратегически за цяла България бизнес. Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за енергийно и водно контролиране би трябвало да извършат нужните инспекции и да се произнесат по отношение на състоятелността на “Инерком ”да поеме функционалностите на електроразпределително сдружение. Тези институции би трябвало ясно и непоколебимо да отговорят на публичните подозрения за непрозрачна благосъстоятелност и скрити ползи, прозиращи зад незнайният фамилен бизнес от Пазарджик. Полезна насочна точка за нужните разбори и пълномощия на новия притежател на ЧЕЗ България би следвало да бъдат заложените още в предприватизационния развой критерии.

В този подтекст, притеснително е незабавилото се и ден след формалната оставка на Министър Теменужка Петкова изявление на Бойко Борисов в поддръжка на районна атомна електроцентрала за Балканите в Белене. Отново се търси решение, спонсорирано от Европейски Съюз откакто планът се е провалил в доказването на капиталова логичност. Регионалното съдействие в областта на енергетиката е един от новите правила залегнали в редица от новопредложените регламенти и наставления в пакета “Чиста сила за всички ” на Европейската комисия от 30 ноември 2016. Целта му обаче е да задейства вложения и районно съдействие по ограничения, свързани с внедряването на нови технологии, възобновима енергийни източници и построяването на умни, децентрализирани, местни енергийни системи. Предложението за районна атомна елетроцентрала изпраща неверен сигнал както към района, по този начин и към Европейски Съюз по отношение на задачите и целите на страната ни в основния стадий на междуинституционални договаряния по пакета “Чиста сила за всички ”.

Регионалното съдействие, както е показано в Стратегията на Зелените е късмет за българската стопанска система да се профилира в нишови високотехнологични браншове като дигитализацията на енергийната система и технологии за възобновими енергийни източници. Тази опция би била тотално унищожена с решението на държавното управление да използва капацитета на районното съдействие за да реанимира мъртвеца АЕЦ “Белене ”.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР