Решението на Apple да изостави Intel се отплати. Ходът позволи

...
Решението на Apple да изостави Intel се отплати. Ходът позволи
Коментари Харесай

Какво да очакваме от Apple през тази година?

Решението на Apple да изостави Intel се отплати. Ходът разреши на Apple изцяло да премисли Mac, а в композиция с пандемията, която накара доста хора да закупят нови устройства, с които да работят и учат от у дома, поддържа доста продажбите на преносими компютри, написа CNBC.

Първоначално имаше подозрения дали софтуерната компания ще успее — въпреки че употребява лични чипове за iPhone и iPad, тя продаваше компютри с технологиите на Intel в продължение на 15 години. Но страховете бързо се изпариха.

Първият MacBook Air с M1 бе пуснат в края на 2020 година и се потвърди като надалеч по-мощен и енергийно ефикасен от версиите с Intel. И даже разреши неналичието на вентилатори, което го направи беззвучен.

През април 2021 година основният изпълнителен шеф Тим Кук заяви, че чипът M1 е оказал помощ за 70,1 % растеж в приходите от Mac, които доближиха $9,1 милиарда за първото календарно тримесечие на годината.

Растежът продължи и през идващите месеци с напълно новия iMac, а по-късно и с 14-инчови MacBook Pro с обновените M1 Pro и M1 Max.

Отчетите ще покажат какъв брой огромен е триумфът на новите машини, само че едно към този момент е ясно: Apple не е пленник на проблемите на Intel, която стартира да изостава от AMD.

Какво да чакаме от Apple през 2022 година?

Изключвайки M1, 2021 година другояче бе относително тиха година за Apple, написа Ars Technica. Изданието дава своите прогнози за изненадите, които софтуерната компания готви за идващите 12 месеца.

Първата не е изненадваща: 27-инчовият iMac и Mac Pro, обичайно най-мощните машини, към момента употребяват процесори на Intel, само че следващата година това ще се промени.

Очаква се 27-инчовият модел в действителност да бъде сменен от 30-инчов с М1 Max или M1 Pro, Mac Pro да получи процесор, основан на тях, само че с два пъти повече ядра.

MacBook Air пък може да получи коренен редизайн с второ потомство чипсет, M2. Новото устройство може да се споделя просто MacBook.

Нов дизайн на iPhone?

През 2022 година ще излязат и нови iPhone, което не е изненада. Но с изключение на флагманите през есента, може да забележим и освежен iPhone SE.

Наблюдатели чакат напълно нов дизайн за телефоните, а част от него може да е премахването на врата за зареждане. Въпросът е противоречив, защото в последните години Apple мина на тригодишен цикъл — да вземем за пример показаният през 2017 година iPhone X продължи „ живота си “, най-малко като дизайн, още два модела преди Apple да показа iPhone 12. Така е евентуално и тази есен да забележим модели, сходни на външен тип на 12.

Но другояче множеството наблюдаващи реализират консенсус, че в никакъв случай няма да забележим iPhone с USB-C порт — в случай че Apple имаше желанието да го направи, това евентуално щеше да се случи с iPhone 12. Вместо това компанията ще „ прескочи “ тази технология и ще премине към модел без сходен порт.

Заговори се, че моделите от 2022 година няма да имат и слот за SIM карта.

Спекулира се още, че Apple може да показа и опция на Face ID — може би под формата на Touch ID под екрана или в бутона за включване.

Началото на упоритостите на Apple в смесената действителност

Тим Кук има вяра, че добавената действителност (AR) е идната огромна платформа, само че в случай че би трябвало да гледаме реалистично на нещата, навлизането на технологията ще отнеме още много време.

Мечтата на множеството софтуерни запалянковци е за същински AR очила, само че пред излизането им на пазара има голям брой софтуерни спънки.

Все отново през последните години Apple работи интензивно.

За 2022 година източници предвиждат, че компанията ще показа устройство, което ще предшества мечтаните очила. Твърди се, че то ще бъде смесено — т.е. ще служи и за добавена действителност, и за виртуална действителност.

Очаква се то да показва 8К облик за всяко око и да има голям брой камери, които да наблюдават придвижването на ръцете. Реалността ще бъде прожектирана в хедсета, който ще има и lidar датчик.

Ако всички тези изказвания са правилни, то това устройство евентуално няма да бъде ориентирано към всеобщия консуматор, защото ще коства хиляди долари. Пазарната ниша евентуално се крие в експерти и основатели на наличие.

Целта на Apple може и да даде на разработчиците нужния хардуер, с който да помогне за построяването на принадлежности, наличие и други за потребителското устройство.

И още: AirPods, iPad

Разбира се, ще забележим нови артикули и в други категории, като нови слушалки, таблети и часовници. Вероятно е обаче те да са сходни на тези от 2021 година: дребни усъвършенствания.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР