Решени да не допускат повторение на миналата учебна година, когато

...
Решени да не допускат повторение на миналата учебна година, когато
Коментари Харесай

В училище или дистанционно обучение? Ето каква е ситуацията на Балканите

Решени да не позволяват повтаряне на предходната образователна година, когато доста от учениците на Балканите се образоваха отдалечено в огромна част от времето, множеството балкански страни оповестиха присъствено начало на образователната 2021/2022 година Остава незнайно обаче докога присъственото образование ще продължи на фона на записаното повишаване на случаите на ковид на Балканите и настъпващата четвърта Коронавирус вълна, съобщи NOVA. Ето по какъв начин балканските страни възнамеряват да стартират образователната година:

ГЪРЦИЯ

Училищата в Гърция няма да минават към отдалечена форма на образование през тази година, а държавното управление ще търси други ограничения за битка с вероятни огнища на ковид, заяви заместник-министърката на образованието на Гърция Зета Макри. " Няма да се връщаме към отдалеченото образование, тъй като имаме имунизация ", е декларирала тя, като е позволила мярката да бъде прилагана в изключителни случаи, като да вземем за пример при деца от застрашени групи.

Училищата в Гърция ще бъдат отворени на 13 септември, както нормално, при спазването на строги протоколи за сигурност против COVID-19. 75-80 % от учителите са имунизирани или най-малко имат непокътнат час за имунизация. Учениците ще би трябвало да идват на учебно заведение или със документ за имунизация (за възрастовата група 12-17 години), или с уверение за прекаран COVID-19 през последните шест месеца. В противоположен случай ще би трябвало да си вършат два пъти седмично независим тест и да носят със себе си уверение за негативен резултат при влизане в учебното заведение. Учителите, които не са имунизирани и не са преболедували COVID-19, ще би трябвало да си вършат лабораторен тест за COVID-19 два пъти седмично. Неваксинираните учители ще би трябвало да си вършат лабораторните проби за своя сметка в частни лаборатории. В случай, че учител не показа някой от тези документи, ще бъде краткотрайно отхвърлен от работа без възнаграждение.

ТУРЦИЯ

Турция стартира от 6 септември присъствения образователен развой, а от учителите и учебните чиновници, които не са имунизирани, ще се изисква PCR-тест минимум два пъти седмично, разгласи турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Изискване за PCR-тест ще има и за студентите и личния състав във ВУЗ, които не са имунизирани. Здравният министър Фахреттин Коджа разясни, че наложителните постоянни PCR проби, които ще бъдат изисквани от неимунизираните лица в Турция, ще бъдат безвъзмездни. Присъствено образование се планува от 6 септември за всички класове. Учениците, които имат опрощение да не вземат участие присъствено в образователните занятия, ще могат да продължат отдалечено образованието си посредством основаните платформи. В Турция с позволение на родителите могат да се имунизират децата над 15 години, както и над 12-годишните с хронични болести. Над 80 % от турските учители са имунизирани до момента с минимум една доза ваксина против COVID-19, а над 70 % са реимунизирани.

РУМЪНИЯ

Учебната година в Румъния ще стартира присъствено на 13 септември, заяви министърът на образованието Сорин Къмпяну. Учебните часове ще се водят присъствено до равнище на заболеваемост 6 на 1000 души население. Родителите ще получат формуляри, в които ще могат да изразят единодушие или противоречие за имунизация на децата на възраст над 12 години. Румъния стартира имунизация против COVID-19 на деца на 12 и повече години при започване на юни.

АЛБАНИЯ

Албания отсрочи началото на образователната година и вместо на 13 септември тя ще стартира на 27 септември, заяви министърката на образованието, спорта и младежта Евис Куши. Отлагането има за цел да се " запълнят празнините, провокирани от образованието в условия на пандемия ", като се даде в допълнение образование. По тази причина от 1 септември стартира интервал за в допълнение образование, през който от учениците няма да се изисква да вървят на учебно заведение всеки ден, само че преподавателите и целият учебен личен състав ще би трябвало да бъдат разполагаем в учебните заведения на цялостно работно време. Албанският министър председател Еди Рама предизвести в това време, че страната може да вкара наложителни ваксини против COVID-19 за университетските преподаватели и студенти.

СЪРБИЯ

Щабът за битка с ковид на Сърбия взе решение образователната година в страната да стартира присъствено от 1 септември и образователните часове да бъдат с дълготрайност 45 минути, заяви министърът на просветата Бранко Ружич. Страната планува три модела на работа на учебните заведения, според от епидемиологичната обстановка. Според първия учениците ще седят дружно на чиновете и ще носят маски до момента в който беседват, а имунизираните учители няма да носят маски, до момента в който не приближат до възпитаник на по-малко от 1,5 метра. Вторият модел ще се ползва за учениците от седми и осми клас на началното и учениците в междинното учебно заведение, които един ден ще посещават учебно заведение, а един ден ще учат онлайн. Според третия модел, който ще се ползва в общините с максимален брой инфектирани с COVID-19, при средношколците ще се организира онлайн образование, а при учениците в началното учебно заведение - комбинирано. Общините в страната ще се разделят на зелена, жълта и алена зона според от хода на пандемията, като в детските градини и предучилищните групи децата няма да носят маски, както и имунизираните възпитатели.

РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Учебната година в Република Северна Македония ще стартира на 1 септември с физическо наличие и разпределяне на свидетелствата за предходната образователна година. Онлайн образование или хибриден модел, който планува част от учениците да учат онлайн, а част - в учебно заведение, ще се ползва, в случай че здравните управляващи оценят, че ситуацията с COVID-19 се утежнява. Децата с редки болести, деца от фамилии с хронично заболели членове на фамилията или по гледище на родителите, ще могат да учат онлайн, само че с позволение на учебното заведение.

СЛОВЕНИЯ

В Словения новата образователна година стартира на 1 септември при условие за постоянно тестване на учебния личен състав в случаите, когато няма имунизация или прекаран Коронавирус. Директорите на учебните заведения получиха разпоредба, съгласно която отводът на чиновниците да се тестват за ковид може да бъде причина за уволняване. Всички работещи в учебните заведения, които не са преболедували и не са имунизирани, би трябвало всяка седмица да се тестват, а неоправданият отвод за тестване ще се счита за нарушение на обвързване от трудовите връзки. В подобен случай на служителя ще се издава документално предизвестие преди уволняване или се задвижва процедура за уволняване, а същото важи и в случай че чиновниците откажат да носят защитни маски. Учениците също ще би трябвало да носят маска в класната стая, а когато не се преценяват с това условие, шефът би трябвало да уведоми за това неговите родители. Въвежда се и условие за седмично тестване на студентите в Словения, които не са имунизирани и не са прекарали болестта. Това тестване ще бъде гратис за студентите и ще се финансира от страната.

ЧЕРНА ГОРА

Учебната година в Черна гора ще стартира по традиция на 1 септември, само че с 30-минутни вместо с нормалните 45-минутни часове, заяви държавният секретар в министерството на просветата на Черна гора Милица Кадович. Все отново министерството на просветата е планувало като опция и онлайн модел на образование според от епидемиологичната обстановка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР