По време на събитието си под название Let Loose, днес

...
По време на събитието си под название Let Loose, днес
Коментари Харесай

Apple представи M4: Флагмански процесор с огромен фокус върху изкуствения интелект

По време на събитието си под наименование Let Loose, през днешния ден Apple показа новия си мобилен процесор M4, който ще служи като ядро на продуктите на компанията от последващо потомство. Той дебютира като част от новите флагмански таблети iPad Pro с OLED екрани.

Процесорът M4 на Apple разполага с повече от 28 милиарда транзистора и се създава по второ потомство 3 nm развой на TSMC.

Той разполага с 10 изчислителни CPU ядра (4 производителни и 6 енергоефективни) и 10 графични GPU ядра върху нова архитектура с поддръжка на динамична кеш памет, както и технологии за помрачаване на мрежи и хардуерно ускорено трасиране на лъчи.

Компанията твърди, че изчислителната продуктивност на новия чип е до 50% по-висока, а графичната продуктивност е до четири пъти по-висока от тази на процесора M2. Apple твърди, че новият процесор M4 също по този начин е с 50 % по-енергийно ефикасен от процесора M2. В презентацията се твърди също, че M4 обезпечава същата продуктивност по отношение на съперниците, само че употребява единствено 1/4 от силата, която те употребяват. Компанията не е предоставила сравнителни графики.

Apple M4 включва и нов 16-ядрен невронен процесор (Neural Processing Unit – NPU) с продуктивност от 38 TOPS (трилиона интервенции в секунда). Той е към 60 пъти по-бърз от NPU-то, което е част от процесора A11 Bionic на Apple.

Apple твърди, че новият NPU в M4 е по-бърз от всеки различен NPU, употребен като част от така наречен „ компютри с изкуствен интелект “ на съперниците.

Чипът разполага и с нов интерфейс на екрана с поддръжка на периодичност на освежаване до 120 Hz и технология Tandem OLED, която се употребява в най-новите таблети iPad Pro. За Apple M4 се твърди, че има унифицирана пропускателна дарба на паметта от 120 GB/s.

Чиповете на Apple от 2017 година насам включват някаква версия NPU, въпреки че до момента те са били употребявани най-вече за възстановяване и категоризиране на фотоси, оптично различаване на знаци, офлайн диктовка и други странности. Може да се окаже, че Apple се нуждае от нещо по-бързо за функционалностите с изкуствен интелект, поддържани от огромни езикови модели, които се чака да бъдат показани в iOS 18 и iPadOS 18 на WWDC идващия месец.

Времето, минало сред появяването на чиповете М1 и М2 и това сред М2 и М3 беше по към година и половина. При толкоз малко механически детайлности, колкото Apple разгласи е мъчно да се изясни по-бързия преход сред M3 и M4. Възможно е М3 да е изостанал от графика, а М4 да е подранил. Възможно е също по този начин М4 да е относително непретенциозно архитектурно обновяване на М3. Ще би трябвало изчакаме за проби, посредством които да се дефинира какъв брой тъкмо по-добре се показва М4 от М3.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР