Решаващият ден за въвеждане на еврото в България ще бъде

...
Решаващият ден за въвеждане на еврото в България ще бъде
Коментари Харесай

12 юли ще е денят X за България: Тогава ще се реши дали ще се разделим с левовете за сметка на еврото

Решаващият ден за въвеждане на еврото в България ще бъде на 12 юли. Тогава ще бъде съвещанието на Еврогрупата, на което се чака да бъде прегледан въпросът с българската кандидатура за влизане в „ чакалнята за еврото” (валутния механизма ERM 2). Това оповестява в. „ Труд”.

В съвещанията на Еврогрупата вземат участие финансовите министри на страните от еврозоната. Като обичайно членовете на Еврогрупата се събират в деня преди всяко съвещание на Съвета по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН).

България към този момент е подала в Европейската комисия искане да влезе по едно и също време в Банковия съюз и в ERM 2. На съвещанието на Еврогрупта на 12 юли в Брюксел би трябвало да бъде прегледана нашата поръчка и да се каже дали ще се поеме корав ангажимент, че при едно сполучливо консолидиране на България в Банковия съюз ще бъдем признати и в ERM 2.

Ако получим такива гаранции, това значи, че страната ще има ясна пътна карта за въвеждане на еврото. Ако не получим тези гаранции, отводът би трябвало да бъде стимулиран.

За влизането на България в Банковия съюз ще бъдат нужни сред 6 и 9 месеца. Това значи, че даже при най-благоприятно развиване, България ще влезе в „ чакалнята за еврото” най-рано в първите месеци на 2021 година

Минималният период, който всеки претендент за еврозоната би трябвало да престои в ERM 2, е две години.

Това значи, че еврото може да бъде въведено в България най-рано през първите месеци на 2021 година

Преди влизането в еврозоната обаче би трябвало да бъдат изпълнени много процедурни стъпки.

След вероятно позитивно мнение от страна на Еврогрупата за по едно и също време влизане на страната в Банковия съюз и в ERM 2, би трябвало да бъде подадено писмо за желание, подписана от министъра на финансите Владислав Горанов и от шефа на Българска народна банка Димитър Радев. На по-късен стадий ще би трябвало да бъде подадена и публична апликация за влизане във ERM 2, която би трябвало да бъде подписана от Владислав Горанов и адресирана до ЕКОФИН.

В Банковия съюз вземат участие всички членове на Еврозоната, а за останалите страни от Европейски Съюз присъединяване е по избор.

Банковият съюз се основава на три детайла – единни финансови условия за банките, обединен контролен механизъм, при който отговорността за надзора се поема от Европейската централна банка, както и обединен механизъм за преструктуриране на нежизнеспособни финансови институции.

Правила
България извършва условията

България е изпълнила формалните критерии за въвеждане на еврото. Това са тъй наречените критерии от Маастрихт, чиято цел е да подсигуряват ценова непоклатимост в еврозоната: бюджетният недостиг да е под 3% от Брутният вътрешен продукт, държавният дълг да е под 60% от Брутният вътрешен продукт, инфлацията да не надминава с повече от 1,5 пункта тази в трите страни от Европейски Съюз с най-малка инфлация, и дълготрайните лихви по ДЦК да не надвишават с повече от 2 пункта лихвите в тези три страни.

Остава да осъществим и изискването за две години престой в ERM 2, където валутният курс не би трябвало да се отклонява с повече от 15%. Реално извършване и това изискване, тъй като сме във валутен ръб. Но към този момент се приказва за условие за действителна конвергенция, което включва доближаване на структурата на стопанската система с тази в еврозоната.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР