Репутацията на САЩ и Великобритания като добри места за живот

...
Репутацията на САЩ и Великобритания като добри места за живот
Коментари Харесай

Bloomberg разкри кои са най-добрите и най-лошите страни в света за чужденците

Репутацията на Съединени американски щати и Англия като положителни места за живот и работа се утежнява измежду някои от най-мобилните и космополитни хора в света, оповестява Bloomberg.

След президентските избори в Съединени американски щати предходната година и гласуването за брекзит във Англия, двете страни са считани за по-малко отзивчиви към чужденците и с по-малка политическа непоклатимост, демонстрира проучване измежду близо 13 000 чужденци от 166 националности.

Те са показали също, че качеството на живот в двете страни понижава и по други индикатори, по-специално досегаемост на грижите за децата и здравните грижи в Съединени американски щати и на жилищата във Англия.

Допитването на Expat Insider се организира всяка година от InterNations – мрежа от 2.8 милиона чужденци, основана в Мюнхен. То цели да улови мненията на милиони ръководители, квалифицирани чиновници, студенти и пенсионери, живеещи отвън страната, в която са израснали.

В света има към 50 милиона души, живеещи отвън родината си, сочат данни на компанията Finaccord. Очаква се техният брой да доближи 60 милиона в идните пет години. Те постоянно имат избор къде желаят да живеят и тяхното мнение е значимо за страни, които желаят да притеглят надарени и заможни хора.

През 2017 година класацията се оглавява от Бахрейн, с помощта на високите оценки, които получава от чужденците като място за работа, основаване на семейство и приветливо отношение към хората с друга народност.

Страната доста изпреварва съседите си в Персийския залив, като Кувейт, Саудитска Арабия и Катар, които заемат позиции в последната десетка на изследваните 65 страни.

Гърция е най-лошата страна за живот за чужденците в света поради икономическите си проблеми. Австралия влезе в топ 10 предходната година, само че в този момент се срутва до 34-о място с по-ниски оценки на чужденците в категориите работни места, вероятности за кариера, работни часове и баланс работа-личен живот.

Едно от желаните места от чужденците за работа е Китай, където две трети от интервюираните са удовлетворени от кариерата си. Но страната се намира едвам на 55-о място от 65 изследвани страни поради ниското качество на живот.

Чужденците, изключително тези с деца, са обезпокоени от сериозното замърсяване и качеството и цената на здравните грижи и образованието.

Друга азиатска страна - Тайван, която предходната година оглави класацията, в този момент се намира едвам на четвърто място, до момента в който Сингапур е сложена на девета позиция. Хонконг, който от дълги години е съперник на Сингапур, заема едвам 39-о място - скок с пет места по отношение на предходната година.

Англия е сложена на 54-о място - срив с 21 места по отношение на миналогодишното допитване, след гласуването през юни 2016 година за овакантяване на Европейски Съюз. Преди референдума 77% от чужденците във Англия са имали позитивно мнение за политическата непоклатимост в страната.

Тази година единствено 47% мислят по този начин. Допитването е извършено през февруари и март, преди изборите на Острова. Едва половината от чужденците считат, че Англия има положително отношение към непознатите жители.

Чужденците във Англия са обезпокоени и за стопанската система на страната. Слабият паунд и високата инфлация слагат Англия едвам на 59-о място в категорията персонални финанси. Почти две трети от чужденците имат негативно мнение за разноските за живот, а 69% са недоволни от високите цени на жилищата.

Времето също е проблем - 75% от чужденците споделят, че не го харесват.

Съединени американски щати също са позагубили от блясъка си след година на политическа неустойчивост, споделя Малте Зеек, основател и общоприет шеф на InterNations. Само 36% от чужденците имат позитивно мнение за политическата непоклатимост в Америка по отношение на 68% в миналогодишното проучване.

Съединени американски щати са сложени на 43-о място в общата ранглиста - спад със 17 места по отношение на предходната година. Но репутацията на страната се утежняваше, още преди оповестяването на изборните резултати. През 2014 година Съединени американски щати заемаха пето място в класацията. Положителното е, че 69 на 100 от чужденците имат положително мнение за американската стопанска система.

72% от непознатите жители в Съединени американски щати споделят, че не могат да си разрешат здравна помощ и страната е сложена на 50-о място в категорията опазване на здравето и богатство. Транспортната й инфраструктура е оценена като „ доста добра “ от едвам 15% от чужденците.

САЩ са на последно място по досегаемост на грижите за децата и на 39-о място от 45 страни, оценени в категорията досегаемост на образованието.

Американците към момента имат известност на гостоприемни хора, само че това усещане се трансформира. Преди три години 84 на 100 от чуженците са оценили Съединени американски щати позитивно в категорията отзивчиво отношение към непознатите жители, а едвам 15% са имали отрицателно мнение.

До 2017 година отрицателните оценки са се утроили, а позитивните са намалели с 16 пункта.

Топ 10 на най-хубавите страни в света за чужденците:

1. Бахрейн

2. Коста Рика

3. Мексико

4.Тайван

5. Португалия

6.Нова Зеландия

7. Малта

8. Колумбия

9. Сингапур

10. Испания

Топ 10 на най-лошите страни в света за чужденците:

1. Гърция

2. Кувейт

3. Нигерия

4. Бразилия

5. Саудитска Арабия

6. Италия

7. Украйна

8. Катар

9. Индия

10. Турция
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР