Република Китай, известна още и като Тайван, е на 21-во

...
Република Китай, известна още и като Тайван, е на 21-во
Коментари Харесай

Тайван набляга на технологичното си развитие

Република Китай, известна още и като Тайван, е на 21-во място в международния рейтинг по БВП (БВП ППС) и на 14-то място по Брутният вътрешен продукт на глава от популацията за 2022 година През годините страната съумя да задържи темпа на плевел напредък и да надгради триумфите си, осигурявайки си място измежду най-развитите стопански системи.

С територия по-малка от една трета от България – 36197 кв. км. – страната не разчита на обилие от естествени запаси, а на високи технологии, приложени във всички вероятни сфери. Въпреки дребното земя, Тайван потвърждава, че с ловко потребление и съответни ограничения, може да се реализира стабилно и напреднало земеделие. Гръбнакът на бранша е от голям брой дребни ферми и стопани, ползващи цялата поддръжка на страната, отглеждащи ориз, плодове, зеленчуци и животни.

Островът има най-скъпата земеделска земя в света. Един декар доближава до цена от 200000 USD. Затова и има специфични държавни политики, имащи за цел да предизвикват земеделието с доста ниски заеми, да смъкват административната тежест и да привлекат младежи в сектора. Същевременно са основани механизми, пречещи земята елементарно да смени статута си за градежи на жилища. Така една четвърт от територията на острова сега е земеделска земя, като в бранша работят над половин милион души. Самото земеделие е насочено към висококачествена биопродукция (добива се един от най-качествените сортове ориз, извънредно известен в Азия, както и голям брой плодове с най-високо експортно качество), отглеждана по резистентен и щадящ природата метод.

Тайван е и измежду водачите по отвесни ферми, компенсирайки ограничаването на земята, като в последните години е и измежду водещите страни по агротуризъм. От отглеждането на животни главен дял имат развъждането на пилета и свине, както и риболовът. Интересно е и че даже земеделието на Тайван е с висока степен на цифровизация – от прогнозите за времето през поощряване на интелигентното и точно земеделие чрез внедряване на IoT (интернет на нещата), дронове, роботика, до биотехнологични институти в помощ на бранша. И въпреки всичко земеделието е доста дребен % от стопанската система на Тайван, където „ лъвският къс ” се пада на експортно насочените производства на електронни съставни елементи и машиностроене.

Островната страна създава към 60% от полупроводниците в международен мащаб и над 90% от най-малките такива (5 nm и по-малки чипове, като останалият дял от се пада на южнокоерйската компания Самсунг), като едноличен водач е компанията TSMC. Други световноизвестни компании са Acer, Asus, Foxconn. С цел подкрепяне на промишлеността, събаряне на административната тежест и улеснение на производството и развойната активност, страната е основала 10 индустриални и развойни парка – стопански зони, където голям брой компании се събират на едно място, което е доста ефикасен способ за възстановяване на логистиката, взаимната им работа и построяването на цели екосистеми, обслужващи един или няколко бранша. Предоставянето на облекчения откъм наем, комунални услуги и данъчни тласъци притегля фирмите да влагат в парковете, което им дава опция да се концентрират върху производството и развойната си активност (RND). Такъв е Централният тайвански теоретичен парк (CTSP), където на територия от 1486 хектара работят над 53000 души.

Наред с полупроводниците, Тайван е производител на всички извити матрици за екрани, LCD екрани, машини за металообработване, като в същото време е и тринадесетият по величина експортьор на стомана, химически съставни елементи и потребителска електроника, и четвърти по произвеждане и експорт на яхти, оптикоелектроника и доста други. Технологиите са на всички места в Тайван – в Тайпе 101 може да откриете 660 тонна топка, окачена във върха ѝ, представляваща демпфер, „ обиращ ” над 40% от люлеенето на постройката от вятър и трусове, а на приземния етаж в ресторант Дин Тай Фунг (Din Tay Fung) ще ви сервират роботи.

Друга софтуерна атракция е „ летящият спектакъл ” I-RiDE. Уникалното 5D преживяване включва десетминутен „ полет ” над острова, където големият екран в композиция с механизмите със сервомотори ви карат да усещате придвижванията на полета, промяната на посоките, а добавената действителност под формата на аромати, вятър, пулверизирани водни капки и стерео съраунд тон ви потапя в преживяването, заличавайки границата сред действителност и виртуалност.

Върховите технологии и се крият на най-неочаквани места, даже в Националния оперен спектакъл в Тайчунг. Наред с това, че постройката е шедьовър на архитектурното изкуство, проектирана от проектант Тойо Ито като пещера на звука, тя крие извънредно постижение – първата постройка в света, поддържана от извити стени. В нея няма нито една носеща стена или колона, която да подписва прав ъгъл, всички форми са подчинени на негеометричните линии на природата.

В Тайван има основани проучвателен институти, занимаващи се единствено с R&D. Най-известният е ITRI (Институт за индустриални технологии) – фокус на проучванията са технологии за връзки, облачни услуги, smart технологии, биологични и медицински артикули, козметика, зелена сила, киберсигурност, изкуствен интелект, самостоятелен превоз, стабилно развиване и грижа за природата. Неслучайно Тайван, наред със Съединени американски щати, Германия и Швейцария, е в топ четири по брой на патентовани технологии в света.

Затвърждавайки позицията си на страна, гледаща в бъдещето, през 2022 година Тайван сътвори и Министерство на цифровите въпроси (MODA), отговарящо за осведомителните технологии, телекомуникациите, осведомителната сигурност и интернет. За министър е назначена самостоятелна и неполитическа фигура – министър Одри Танг, един от водещите тайвански програмисти с опит и като бизнесмен в Силиконовата котловина.

През 1970 година е основана TAITRA (Асоциация за развиване на външната търговия на Тайван). Организацията е съфинансирана от държавното управление и от частни компании, като посредством своята мрежа от офиси в над 60 страни по света оказва помощ на тайванските компании да покачат пазарната си конкурентоспособност и да се изправят пред провокациите на международните пазари.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР