Република Кипър е в извънредно положение по отношение на незаконната

...
Република Кипър е в извънредно положение по отношение на незаконната
Коментари Харесай

Нова вълна! Кипър иска помощ от ЕС заради притока на мигранти

Република Кипър е в изключително състояние във връзка с противозаконната миграция и желае незабавна изключителна помощ от Европейски Съюз, заяви в понеделник вътрешният министър на страната Никос Нурис.

Между 60 и 100 противозаконни мигранти и търсещи леговище пресичат дневно разделящата острова " зелена линия " и влизат в Република Кипър, съобщи вътрешният министър Никос Нурис в Народното събрание в понеделник.

От началото на октомври страната е изправена пред голяма мигрантска вълна, идваща основно през буферната зона от северната част на острова, акцентира той. Министър Нурис уточни, че в приемния бежански център сега са настанени 2400 души при потенциал на лагера от 1000 души.

Над 10 000 са поискали леговище в Кипър от януари до октомври тази година. Почти 2500 от тях са от Сирия, а останалите са от страни като Нигерия, Конго, Камерун, Сомалия и други в Азия и Африка.

Заради увеличените и непрекъснати мигрантски потоци от окупираните територии Кипър моли Европейския съюз за незабавна изключителна помощ, съобщи кипърският вътрешен министър.

Нова лодка с 23 мигранти, измежду които 4 дами и 6 деца, дойде в понеделник късно следобяд на територията на английската военновъздушна база " Акротири ".

В идващите дни следва особено съвещание на държавното управление, на което ще бъде разисквана сериозната обстановка и усилването на контрола за попречване на мигрантските потоци.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР