Ректорите на трите висши икономически училища - Икономическият университет –

...
Ректорите на трите висши икономически училища - Икономическият университет –
Коментари Харесай

Трите български икономически университета подписаха меморандум за сътрудничество

Ректорите на трите висши стопански учебни заведения - Икономическият университет – Варна, Университетът за национално и международно стопанство – София и Стопанската академия "Д.А. Ценов " – Свищов, подписаха меморандум за съдействие в крайморския град, оповестява от висшето учебно заведение в морския град. В него е планувано и основаването на клъстер на висшите учебни заведения в региона на маркетинга и предприемачеството.

Икономическият университет - Варна ще бъде координиращо звено в клъстера, тъй като в него е основана първата катедра "Маркетинг " у нас. Гостите са били осведомени с новаторската мрежа на висшето учебно заведение за връзка с бизнеса UEBN и резултатите от активността на платформата, която към този момент има над 15 000 консуматори.

Ще бъде основана работна група, която всяка година ще изготвя съответните проекти за взаимната работа, отбелязва ректорът на Варненския университет проф. Евгени Станимиров. Сред опциите за съдействие са разработване на общи образователни стратегии, в това число чуждоезикови, присъединяване в академични мрежи, шерване на просветителни запаси, участия в разнообразни планове, финансирани от български или европейски принадлежности и стратегии.

Ще се работи и за развиване на съдействието в необятен набор от области за реализиране на синергични резултати в интерес на районите, които обслужват техния стопански и обществен разцвет.

Предстои основаването на още два клъстера сред трите университета, споделя ректорът на Стопанската академия в Свищов проф.Марияна Божинова. Според нея всяко от висшите учебни заведения може да даде сериозен принос в съдействието по другите посоки, като това, което тя управлява, е водещо в региона на митническия и данъчен надзор и застраховането.
Ректорът на Университета за национално и международно стопанство в София проф. Димитър Димитров добавя, че с подписването на меморандума се запълва празна ниша в областта на висшето обучение у нас - съдействието сред български университети, които до момента са търсили подобен вид партньорство най-много с висши учебни заведения от чужбина.

В региона на образованието университетите ще си сътрудничат за: взаимно образование за създаване на познания, умения и пълномощия, съответстващи на потребностите на пазара на труда; повишение успеваемостта на практическото обучение; основаване на взаимни образователни стратегии, в това число и чуждоезикови; взаимно присъединяване в академични мрежи; шерване на просветителни и осведомителни запаси.

В региона на науката, проучванията и нововъведенията трите висши учебни заведения ще работят за: взаимен принос към одобряването и развиването на научноизследователската и иновационната активност на национално и интернационално ниво; взаимно присъединяване в планове по стратегия „ Хоризонт Европа “ и други европейски и национални научни програми; взаимна публикационна активност; организация на взаимни национални и интернационалните научни конгреси.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР