Рекордно кратко 10-минутно заседание проведе днес 45-ото Народно събрание. Причината

...
Рекордно кратко 10-минутно заседание проведе днес 45-ото Народно събрание. Причината
Коментари Харесай

Народните представители не можаха да си одобрят програмата за работа

Рекордно малко 10-минутно съвещание организира през днешния ден 45-ото Народно заседание. Причината – депутатите не съумяха да одобрят седмичната си стратегия за работа , която трябваше да включва смяна в правилника и второ четене на новите текстове в Изборния кодекс.

Първоначално председателстващият днешното съвещание Кристиан Вигенин изрази подозрение, че това може да се дължи на новоинсталираната система за отчитане на депутатския избор, която работи с биометрични данни.

„ Първо поставяте пръста си върху скенера, отключвате устройството и по-късно може да гласувате със „ за “, „ срещу “ или „ въздържал се “, инструктира той новите народни представители. Гласовете обаче не доближиха Народното събрание да проработи. Последва ново гласоподаване, само че още веднъж със същия резултат.

„ Досега не сме изпадали в такава обстановка, само че има и такива моменти “, уточни Вигенин, което провокира смях и овации в пленарната зала.

В последна сметка съвещанието се провали, а на Председателски съвет се взема решение дали да бъде свикано изключително такова.

Депутатите би трябвало да обсъдят окончателните промени в Изборния кодекс, импортирани от партията на Слави Трифонов " ИТН ". Основните промени плануват нов състав на Централната изборна комисия, нов избирателен регион " Чужбина " и рухване на ограничаването за откриване на секции в страни отвън Европейския съюз. В програмата на Народното събрание са и измененията в Закона за политическите партии, които плануват понижаване на партийната дотация от 8 на 1 лев за автентичен глас.

Изборните правила, предлагани от " ИТН ", плануват нова професионална Централна изборна комиси я, редуцирана до 15 членове, които да се назначават от президента след обществени съвещания с парламентарно показаните политически сили. Премахва се и квотата в Избирателната комисия на партии и обединения, които са в Европейския парламент, само че не вземат участие в националния.

Измененията плануват напълно машинно гласоподаване във всички секции с над 300 гласоподаватели в страната и в чужбина, и видеонаблюдение при броенето на бюлетините в секциите. Депутатите би трябвало да решат дали да бъде въведено отдалечено електронно гласоподаване, което да се организира пробно за идните през есента президентски избори.

В програмата на Народното събрание са и измененията в закона за политическите партии , които плануват понижаване на партийната дотация от осем на един лев за автентичен глас.
В седмичната стратегия на Народното събрание е планувано гласоподаване на три плана за основаване на краткотрайни комисии , две от които за инспекция на обектите на територията на Лесопарк " Росенец ", импортирани поотделно от ГЕРБ и " Демократична България ", и план на решение за основаване на краткотрайна комисия, която да откри обстоятелствата и събитията при потребление на сълзотворен газ от органите на реда против протестиращи жители предишното лято.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР