Рекордните жеги и температурите над 40 градуса са истинско изпитание

...
Рекордните жеги и температурите над 40 градуса са истинско изпитание
Коментари Харесай

„Чети етикета”: Златните правила за безопасно шофиране през лятото

Рекордните жеги и температурите над 40 градуса са същинско тестване за водачите. В купето на колата градусите могат да се повишат до рисково високи температури.

В 4 ч. следобяд, след няколко часов престой на автомобила на директна слънчева светлина, температурата в купето стига близо 55°, кормилото несъмнено пари. Температурата при таблото доближава до 70°.

Изключително задушно е, доста е топло и неприятно за шофиране. Това са рискови условия, с които организмът ни се оправя мъчно.

При автомобилните състезатели въздухът се нагрява до рекордните 80°, само че това изисква сериозна физическа подготовка. В противоположен случай организмът може да изпадне в потрес.

Рали състезателят Калин Бенчев споделя златните правила за шофиране при високи температури през лятото:

1. Първо би трябвало да охладим колата – смъкваме прозорците и отваряме вратите, с цел да стане течение. Можем да отворим и задните порти и да оставим по този начин към 30 секунди до 1 минута, до момента в който се изравни температурата с тази на открито. Хубаво е да покараме по този начин известно време.

2. Важно е къде и по какъв начин да разполагаме багажа си. Много постоянно оставяме в купето тежки предмети като преносими компютри. При едно напълно обикновено произшествие, когато автомобила спре, предметите, които не са позиционирани вярно, няма по какъв начин да спрат дружно с автомобила. Има заплаха те да изхвърчат на всички места в автомобила. Дори бутилка с вода може да ви вкара в рискова обстановка – тя може да се окаже под педала за спирачките и да направи прекъсването невероятно.

--> 3. Преди да тръгнете на дълъг път, проверете имате ли комплект за оказване на първа помощ. В момента, в който затрупаме целия багажник на автомобила с багаж, може да е доста мъчно да изкараме пожарогасителя и аптечката, които са витално значими в първите моменти на едно транспортно произшествие, тъй че е хубаво тези неща да се сложат най-сетне в автомобила.

4. Задължително проверявайте и положението на гумите. Болтовете – дали са стегнати или пренатегнати, или пък хлабави. Колкото е рисково да имаме разхлабени гайки, толкоз е рисково и да бъдат и пренатегнати. Това е материал, който се разтяга и в един миг, когато има повече изпитание върху джантата или дупка, може болта да се скъса и да изпадне, което е много по-опасно, в сравнение с да имаме разхлабени болтове.

Калин Бенчев се състезава единствено на пистата, отвън това съблюдава строга дисциплинираност на пътя. „ Скоростта убива това е реалност. Когато се движиш по републиканската мрежа, отговаряш освен за твоя живот, отговаряш за живота на всички участници в придвижването. И аз не желая, когато се движа на пътя, някой, който желае да покаже уменията си, да катастрофира в мен и да има неприятни моменти...

Сред златните правила за безвредно придвижване е и дистанцията. В сериозни обстановка и най към този момент при мъгла, може да ви избави от тежък случай на пътя.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР