Рекордни добиви на пшеница за последните две десетилетия отчитат зърнопроизводителите

...
Рекордни добиви на пшеница за последните две десетилетия отчитат зърнопроизводителите
Коментари Харесай

Добивът на пшеница удари рекорд за последните две десетилетия

Рекордни добиви на пшеница за последните две десетилетия регистрират зърнопроизводителите това лято у нас. При прибрани над 7 140 000 тона от 12 млн. декара пшеница междинният рандеман е 595 кг на декар. Това е 50% повече от предходната година. Заради сушата през 2020 година в Източна България стопаните ожънаха едвам 170 кг на декар, напомнят от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Най-високите междинни добиви от пшеничната годишна продукция за 2021 година са в регионите на Враца, Силистра, Плевен, Русе и Велико Търново.

Изкупната цена на хлебната пшеница също е по-висока тази година, като наклонността е да продължи да нараства, следвайки котировките на интернационалните тържища. В началото на жътвата покупко-продажбите бяха при 324 лева за звук, а в средата на август стигна до 353 лв..

„ Но това не значи, че ще създадем облаги, тъй като инфлацията удря доста. Увеличена е цената и на товарите,  и на препаратите, и на горивата “, разяснява зърнопроизводителят Илия Проданов пред БНР. 

Хлебопроизводители към този момент сигнализираха за 20% растеж на цената на брашното наред с съвсем 100% нарастване на цената на тока. " Всичко това води до към 25% повишаване на хляба, като в тази цена ще бъде планувано и наложителното нарастване на заплатите на работещите в сектора, защото те са надалеч от междинните за страната ", предвижда пред БНР Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите в област Добрич Тошко Няголов.

Силен растеж на изкупните цени се чака и при слънчогледа, който се прибира сега от нивите. Това ще докара до повишаване и на олиото от новата годишна продукция.

" В цяла Добруджа следва жътвата на близо 870 000 дка със слънчоглед. Първите резултати демонстрират добиви до 310 кг/дка. На фона на тежката 2020 година реколтата е добра за земеделските стопани “, заключи Радостина Жекова, ръководител на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. 

Преди година слънчогледът започва с цена от 560 лева на звук, а сега започва от 900 лева, уточни Жекова. Тя напомни, че през есента на 2020 година жътвата на слънчоглед приключи със междинни добиви от 180 кг/дка, като в обособени землища даже нямаше добиви. Площите с маслодайната просвета през предходния стопански сезон бяха с към 40 000 дка по-малко. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР