Община Сливен е на първо място за пореден път по

...
Община Сливен е на първо място за пореден път по
Коментари Харесай

Сливен е първенец по рейтинг на прозрачност сред административните структури в страната

Община Сливен е преди всичко за следващ път по общ рейтинг на дейната бистрота през 2024 година измежду всички 560 институции в България, измежду всички административни структури на локално, централно и териториално равнище. Тяотговаря на всички знаци, заложени в изследването, което й отрежда първото място. Както и предходната година, тя е първенецът на „ Картата на финансовата, бюджетна бистрота и интегритет на общините “.

В тази оспорвана благородна конкуренция класацията сочи, че всички министерства, регионални администрации и организации, остават след сливенската Община.

За съпоставяне - Министерският съвет е на 90-о място, Министерството на нововъведенията и растежа е на 85 позиция, а Министерството на електронното ръководство - на 94-о място.

Резултатите от гражданския одит, извършен от Фондация „ Програма достъп до информация “, бяха оповестени на национална конференция. Целта на изследването бе да се оцени по какъв начин органите на власт извършват отговорностите си по Закона за достъп до социална информация /ЗДОИ/ за интензивно издание на информация в интернет, а също и по какъв начин дават отговор на подадени заявки за достъп по електронен път.

В рамките на изследването бяха подадени 560електронни заявки до всяка от оценените администрации с искане на информация за общия брой на постановените правосъдни решения през 2023г. по каузи против решения по ЗДОИ. Община Сливен отговори до 3 дни и даде цялостен достъп до желаната информация, което дава бонус в оценката.

И през миналата година Община Сливен няма нито един отвод за даване на социална информация.

Нивото на бистрота през 2024 година бе оценено точно и обективно по одобрена методология с точкова система по огромен брой знаци:

• 116 знака за общините,

• 94 знака за първостепенните разпоредители с бюджет;

• 82 знака за териториалните звена на централните органи на власт и други второстепенни разпоредители с бюджет.

В интервала от 1 март до 29 април 2024 година, екип от специалисти / адвокати, журналисти/ от „ Програма достъп до информация “, прегледа и оцени интернет страниците на 560административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и локално равнище, публичноправни субекти и самостоятелни органи на власт.

„ Радостен съм от това следващо самопризнание за работата ни като Община по използване на Закона за достъп до социална информация /ЗДОИ/. Вече няколко пъти получихме влиятелната премия - статуетката „ Златен ключ “. Това, че и тази година сме първи при оценяване на формалната ни интернет страница,която дава отговор на всички законови условия и предлага богато наличие, съответстващо на наредбите на ЗДОИ, ни насърчава за напъните за транспарантна политика. Използвам случая да поздравя целия ни екип от специалисти, който работи безрезервно и умело по ЗДОИ “, показа кметът Стефан Радев.

„ Превърнаха се в първенци по достъпа до информация, които познават извънредно добре Закона. Грижат се за това тяхната институция да покачва равнището си на бистрота “, означи ръководителят на Управителния съвет на „ Програма достъп до информация “ Гергана Жулева. Тя акцентира, че Община Сливен постоянно е на челните позиции и тази година води в рейтинга заради цялостно осъществяване на отговорностите си за интензивно издание на информация, според ЗДОИ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР