От 03.06.2024 г. до 05.06.2024 г., екип от педагогически специалисти

...
От 03.06.2024 г. до 05.06.2024 г., екип от педагогически специалисти
Коментари Харесай

Европейското развитие на ПГССТ Н. Й. Вапцаров гр. Левски

От 03.06.2024 година до 05.06.2024 година, екип от педагогичен експерти на ПГССТ " Н. Й. Вапцаров " гр. Левски посети град Гранада в Испания, където взе участие в работен семинар, като част от заложените действия за реализация на извоюван план по стратегия Еразъм+.

Групата включваше инж. Йордан Димитров – началник на плана, инж. Константин Костадинов – координатор по плана, инж. Георги Георгиев, госпожа Юлия Кръстева и госпожа Емилия Мирчева, педагогичен експерти в професионалната гимназия.

Проект 2023-2-BG01-KA210-VET-000176436 „ Разработване на Web Quest за уроци в класната стая на професионална гимназия “ е финансиран по Програма Еразъм+, КД210 – „ Малки партньорства в ПОО “ и е на стойност 60000 евро.

Като основен резултат от реализирането на плана е заложено основаването на Ръководство за урок в класната стая посредством Web Quest /WQ Guide/. Web Quest /уеб търсене/ е способ, който в педагогиката се преглежда като работа по проблематични задания или планове с потребление на интернет запаси, правейки образователния развой по жив и забавен. Учениците се образоват в способността да направляват в интернет, с ясна образователна задача, за добиване на данни от голям брой запаси и повишение на уменията за сериозно мислене. Целевите групи на плана включват възпитаници и учители от професионалното обучение, защото липсва информация за въвеждане на този новаторски метод към преподаването по образователни предмети от професионалната подготовка в професионалните учебните заведения у нас. В този смисъл ПГССТ " Н. Й. Вапцаров " гр. Левски се явява пионер в тази активност за нашата страна.

Водеща организация по ръководство и реализацията на плана е ПГССТ " Н. Й. Вапцаров " гр. Левски, само че са включени и две партниращи организации с опит в сходни действия и работа по планове в областта на образованието, професионалното образование и професионалното насочване. Съответно Neotalentway от Испания и Mobility Friends от Португалия.

Семинарът „ Обмен на опит и положителни практики в страните на партньорските организации “ се организира с логистичната поддръжка и дейното присъединяване на Neotalentway, която е обучителен и учебен център от Гранада, Испания, фокусиран върху образованието за работа. Програмата на семинара реализира предстоящите изгоди от споделените положителни практики, отзиви и мнения. Българския екип срещна испанските и португалските представители с главните пунктове, нужни за сполучлива реализация на плана. Очертани бяха идващите стъпки за работа и се разпределиха бъдещите задания за осъществяване от страна на другите сътрудници. Представени бяха и две спомагателни български презентации – за ПГССТ в гр. Левски и за България, както и екземпляри от алманаха, представящ община Левски. Членовете на работните групи получиха документи за присъединяване си. Положени бяха и основите за бъдещо съдействие и по нови планове.

След ежедневните семинарни действия, групата от България съумя да се запознае с огромна част от локалните и международни забележителности, като обилната градска катедрала, старинната архитектура в квартала на хълма Албисин, съчетаното величие от арабски и европейски стилове на дворците и множеството градини на крепостта Алхамбра. По пътно към летището в град Малага – отечество на известни персони, като Пабло Пикасо и Антонио Бандерас, след дребен престой в града бяха посетени локалната величествена катедрала, богатия музей на творчеството на Пикасо, крепостта на най-високия рид с невероятната панорама към града и морето.

Проведеният семинар обогати визиите ни за съдействие с потвърдени експерти от други европейски страни. ПГССТ " Н. Й. Вапцаров " гр. Левски надълбоко има вяра в триумфа на плана и чака с неспокойствие развиването на общата работа, в името на бъдещето развиване на българското и европейското обучение.

инж. Константин Костадинов – координатор по плана

инж. Йордан Димитров – началник на проекта
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР