Рекордна цена на природния газ влиза в сила от този

...
Рекордна цена на природния газ влиза в сила от този
Коментари Харесай

Рекордна цена на природния газ: Скок с над 25% от днес


Рекордна цена на природния газ влиза в действие от този петък. Горивото нараства с над 25 %.

Един мегаватчас през април ще коства съвсем 143 лв., реши енергийния регулатор. Априлската цена усъвършенства януарския връх от над 133 лв. за мегаватчас.

Причината са внезапните промени в цената на природния газ на европейските тържища поради войната в Украйна.

От цената на газа зависи всяко работно място в една фабрика за бонбони в Асеновград. В момента в нея работят 30 души.

Предприятието е газифицирано преди 15 години, само че последните 12 месеца се оказват извънредно сложни.

„ Абсолютно ни слага в неконкурентна среда. Затова някои наши артикули, които са с по-ниска себестойност, сме ги спрели от произвеждане. Реализираме единствено такива, които имат по-висока придадена стойност “, разяснява инж. Венцислав Пейчев, притежател на бонбонената фабрика в град Асеновград.

Последните месеци работят на загуба. Договорите с сътрудниците зад граница са с закрепени цени от преди доста време и те не одобряват повишаване на стоката, която купуват.

Бизнесът на газ не се подкрепя от страната с довода, че цените на синьото гориво у нас, даже и повишаващи се, са по-ниски от тези в Европа и българският бизнес не губи конкурентноспособността си на европейските пазари.

„ В последна сметка производството на българските производители се пласира освен в чужбина. Българските жители също употребяват тези артикули и те ще ги употребяват и ще не престават да се усилват цените, на които ги купуват. Ясно е, че в случай че продължи отказването от съветски газ, това ще аргументи още по-високо напрежение при цената на газа, само че и цялата система на обезщетения значи, че взимаш от един джоб и наливаш в различен джоб, а в един миг в първия няма да има нищо “, разяснява синдикалистът Ваня Григорова КТ „ Подкрепа “.

А поради днешното повишаване на газа в бонбонената фабрика се готвят съкращения. Предприели са и стъпки за създаване на фотоволтаична централа и ще се върнат още веднъж към произвеждане на пара на ток.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР