Реконструирано е лицето на 16-годишна жена, погребана през VII век

...
Реконструирано е лицето на 16-годишна жена, погребана през VII век
Коментари Харесай

Учени показват как изглежда лицето на момиче от англосаксонски произход от VII век

Реконструирано е лицето на 16-годишна жена, заровена през VII век покрай Кеймбридж. Изследователи от университета в Кеймбридж са употребявали открит череп, с цел да пресъздадат лицето на младата жена.

Учените изследват и костите, като резултатите разкриват, че тя е имигрирала в Англия от Централна Европа.

Реконструкция на лицето

Интердисциплинарен екип от криминалисти, биоархеолози и археолози изследват в детайли костите, изключително черепа.

Данни за дълбочината на черепа и тъканите от кавказки дами са употребявани за лицева реорганизация. Изследователите не са сигурни за точния цвят на очите и косата на дамата без ДНК разбор, само че считат, че изображението дава добра концепция за това по какъв начин тя може да е изглеждала месеци преди да почине.

„ Беше забавно да видя по какъв начин лицето ѝ се развива. Лявото ѝ око беше малко по-ниско, към половин сантиметър, спрямо дясното. Това би било много видимо онлайн “, споделя криминалистът Хю Морисън в публично известие.

Археологическият екип на Кеймбридж открива костите на тази мистериозна млада жена в южните околности на Кеймбридж през 2012 година

Анализ на костите

Изследване на костите и зъбите разкрива още една завладяваща детайлност за тази млада жена.

Учените разкрили, че след седемгодишна възраст тя е отишла в Англия, като най-вероятно е идвала от Южна Германия.

След като се реалокира в Англия, излиза наяве, че яде доста по-малко. Екипът допуска, че промяната на метода ѝ на хранене се е случила в края на късия ѝ живот. Това също допуска, че времето сред нейното пренасяне и гибелта е било относително малко.

„ Тя е била напълно младо момиче, когато се е преместила, евентуално от Южна Германия, покрай Алпите, до доста равнинна част на Англия. Сигурно е била доста изморена и е извървяла дълъг път до напълно непознато място – даже храната е била друга. Сигурно е било ужасно “, споделя биоархеологът доктор Сам Легет, който в този момент е в Университета на Единбург.

Конкретната причина за гибелта на младата жена обаче остава незнайна даже след голям брой научни проучвания.

Погребана по традиция

Тя е заровена посредством „ традиция за заравяне в леглото “ с украсена табла. Тялото е сложено в издълбано дървено легло, до момента в който държи кръст с гранат (кръста Тръмпингтън). Няколко златни игли и изящни облекла също са открити.

Досега в Обединеното кралство са открити единствено 18 сходни погребения (включително и нейното), съгласно откривателите. Твърди се, че обектите, извадени от гроба, са „ един от единствено петте по рода си “ в Обединеното кралство.

Тези следи от артефакти демонстрират, че младата жена евентуално е била една от тези, които най-рано са приели християнството в Англия през VII век. Най-вероятно тя е била член на аристократично общество.

„ Изглежда, че тя е била част от елитна група дами, които евентуално са пътували от Европа, най-вероятно от Германия, през VII век, само че какви са те в действителност остават мистерия. Фактът, че методът ѝ на хранене се трансформира откакто дойде в Англия, допуска, че животът ѝ може да се е трансформирал много доста “, добави доктор Легет.

Новото проучване е от решаващо значение за разбирането на живота на хората по това време, както и на основните религиозни интервали в историята на Кеймбриджшир.

Реконструираното изображение, дружно с други артефакти, ще бъдат изложени на нова галерия в Музея по археология и антропология в Кеймбридж (MAA). Изложбата, наречена „ Beneath Our Feet: Archaeology of the Cambridge Region “ ще бъде показана от 21 юни до 14 април 2024 година

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР