Реклами – това звучи досадно. А всъщност много от рекламите

...
Реклами – това звучи досадно. А всъщност много от рекламите
Коментари Харесай

Безумни реклами от миналото

Реклами – това звучи досадно. А в действителност доста от рекламите са напряко рискови. Това потвърждават някои безумни реклами от предишното. Какви ще са последствията от днешните реклами – бъдещето ще покаже.

Рекламите се вършат от експерти познаващи човешката душeвност. Те ловко манипулират, употребявайки слабостите на хората. Зад вдъхновяващите думи и красивите облици се крие задачата – да се продаде артикул.

Ето няколко образеца от предишното ни, които демонстрират по какъв начин може да приветстваме рискови заблуди и да се доверяване на съмнителни средства за здраве и хубост.

Тоник-вино – „ довиждане “  на депресията!

Тази „ сполучлива ” реклама и до през днешния ден кара доста хора да лекуват меланхолия и други психологични положения и проблеми с алкохол.

Ефектът от алкохола е краткотраен, като подтискайки душeвността притъпява страстите, видимо облекчава и отклонява човек от проблемите. Но зависимостта към алкохола занапред води след себе си същински съществени проблеми.

Сладка и сантиментална, винтидж реклама на „ Кока-кола „, я афишира за лек срещу главоболие. Според рекламата от XIX в. напитката е „ мозъчен тоник “ против умората и главоболието. Рекламата е от първите години на напитката. Тогава тя към момента е била примес сред кокаин и вино – кокауайн.

Ретро рекламен постер на „ Кока-кола “, изобразяващ щастливи майка и дете убеждава, че напитката ще направи децата сполучливи персони.

Рекламата е от времето, когато към този момент напитката е газирана. Текстът от рекламата осведоми, че учените са открили какъв брой потребно е децата да пият кола, с цел да се развиват сполучливо и да се впишат в обществото. Това последното изказване е правилно. Пиещите напитката деца се вписват в общественост. В общността на манипулирани хора, живеещи непознат живот, фиктивен стандарт и метод на благополучен живот.

В безусловно подвеждане води рекламата „ За маслото с обич ”. На постера е изобразено щастливо дете, което яде голяма порция масло.

Текстът в рекламата твърди, че тъй като маслото е хлъзгаво, то смазва артериите и вените и по тази причина би трябвало да се яде колкото може повече. Днес знаем, че е тъкмо противоположното. Маслото основава нездравословния холестерол, който запушва кръвоносните съдове.

„ Тоник “ против грип и малария. Рекламата във вестник, осведоми за ефикасна напитка за битка с грип и малария. Безвкусната примес от желязо и хинин прави хората здрави като свине.

Днес във напитката тоник към момента се поставят дребни количества хинин. Но хапчето хинин, като лек против грип, малария, тресчица и простудни болести е неразрешено като рисково лекарство. Хинина може да аргументи към 10 странични резултата – сърцетуптене, тресчица, отслабено зрение, глухота, запек, диария, повръщане и други В огромни дози може да докара до летален край.

Постер със сияеща хубавица от  40-те години на ХХ в . твърди, че разковничето за съвършено тяло е използването на амфетамин. Стремежа към хубост без изпитание е човешка уязвимост. Вместо да се потруди човек за крепко и хармонично тяло, надалеч по-лесно е да вземе вълшебно хапче. В тази реклама за намаляване решението е било амфетамини и по това време концепцията е звучала обикновено.

Днес е известно, че амфетаминът държи човек жизнен до 72 часа без сън и храна, само че откакто въздействието му завърши, се изпада във физическо безсилие, обездвижване, намаляване на телесната температура и риск от кома.

Лечение на астма с цигари . Звучи неуместно, нали? Но реклама от 1885 г.  гласи, че една цигара е в положение да облекчи тежки пристъпи на кашлица, бронхит и астма. Така по това време са давали цигари за лекуване на кашлица при децата.

Споменатите безумни реклами от предишното са задоволително съображение да не се доверяваме на рекламите. Да не се оставяме да ни подвеждат красиви и видимо щастливи хора. Думите, че нещо е потвърдено потребно или безвредно постоянно са заблуждаващи. Кое е потвърдено безвредно и потребно се схваща след десетки години.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР