* Режимът лекува много болести, при които конвенционалната медицина е

...
* Режимът лекува много болести, при които конвенционалната медицина е
Коментари Харесай

Веганството - начин на живот, мода или болест

* Режимът лекува доста заболявания, при които стандартната медицина е безсилна * Обществото не употребява даже козметика, в случай че е тествана върху животни
„ Аз се отхвърлих от използването на месо от ранна възраст и ще пристигна време, когато хората ще смятат убийството на животни също толкоз незаконно и непоносимо, както в този момент гледат на убийството на хора “
Леонардо да Винчи

Австралийски съпрузи вегани бяха изправени пред съда в Сидни поради незаконна немарливост при развъждането на 3-годишната им щерка. Родителите държали детето на строга веганска диета . На 19 месеца момиченцето тежало под 5 кг, имало тип на 3-месечно бебе, не можело да седи, да приказва и да се изправя. Хранели го най-вече с овес и оризово мляко. Дневната му дажба включвала и половин банан заран, парче изгорял самун със сладко или с фъстъчено масло за обяд, а за вечеря - тофу, ориз или картофи. 

Да си веган напоследък е на мода . Веганството - част от манията по еко и биопроизводство, по грижата за здравето, по опитите за връщане към природата - единствено по себе си е отлично. Когато хората вземат решение по отношение на нещо толкоз значително като храната обаче, е наложително да са осведомени за изгодите и вредите от нея, тъй като в противоположен случай рискуват най-ценното –здравето си. А дали е здравословно веганското хранене, всеки взема решение самичък за себе си. 

Кръщелникът на веган обществото е англичанинът Доналд Уотсън, който сформира думата „ веган “ (vegan) от началото и края на думата vegetarian. Тя стартира да се употребява със основаването на веган обществото (vegan society) на 1 ноември 1944 година, учредено от самия Уотсън.

Световният ден на веганството е 1 ноември, който публично се отбелязва от 1994 година

Веганството е по-строгата форма на вегетарианството , в която с изключение на месото и рибата са изключени и всички останали скотски артикули – мляко и млечни артикули, яйца и даже мед и пчелни артикули. Или казано по-просто – да си веган е равнозначно на познатото постене, само че надалеч освен за нормалните четиридесет дни. Няма по какъв начин следователно да не си зададем въпроси по отношение на изгодите и вредите от сходно хранене, изключително откакто на пръв взор сходно меню наподобява в действителност много лимитирано.

Веганството и вегетарианството стават известен метод на живот най-много в Западна Европа и Америка, където през последните деситилетия на ХХ век стартират да се откриват вегански заведения, заведения за хранене, пекарни, а по-късно и онлайн магазини. Една от главните цели на веганското общество е да се постави завършек на употребата на животните от човек. Веганите са и крайни вегетарианци, които освен се отхвърлят от всяка храна с скотски генезис, само че и не употребяват артикули директно или индиректно получени от животни. Освен рестриктивните мерки във връзка с храната те не употребяват произведения от кожа, коприна, вълна, както и артикули с скотски съставни елементи като желатин, глицерин и други. Продуктите, които са тествани върху животни, също са отстранени от тяхната потребителска кошница – това са най-много типове козметика и тютюн.

Веганството безспорно въздейства позитивно върху човешкия организъм и здраве. Такова хранене е основано на потреблението най-вече на плодове, зеленчуци, ядки и пълнозърнести храни, а неприятните мазнини, рафинираните въглехидрати и модифицираните храни надлежно са лимитирани или изцяло изключени. Добре формираното и уравновесено веганско меню е богато на витамини и минерали, фибри, антиоксиданти, което е причина за по-добро здраве. Подобен режим се употребява и за лекуването на голям брой заболявания, с които стандартната медицина не може да се оправи. 
Само по себе си сходно хранене оказва помощ за изчистване на организма от насъбраните шлаки и отрови и неимоверно усилва виталните сили и сила. Хората, подхванали сходна крачка, нормално имат отношение към здравословната диета и са добре осведомени по какъв начин точно посредством менюто си да вървят по пътя към оптималното здраве. Не на последно място - доста вегани настояват, че с течение на времето се случва  пречистване освен на физическо, само че и на духовно равнище, а с това те стават доста по-уравновесени и уравновесени.

Но тази по този начин наречена философия на храненето изисква различни артикули, с които да се набират всички нужни за организма субстанции, или другояче казано – пълноценна храна. Което пък значи разнообразна и уравновесена, която би трябвало да включва огромно количество плодове, зеленчуци, сурови ядки, бобови храни и потребни растителни мазнини.

Когато се ползва за дълъг интервал от време, а не просто като краткотраен хранителен режим или пост, веганството слага още най-малко няколко провокации . Според изследванията веганите са по-слаби от хората, които употребяват месо, а даже и от вегетарианците. Това носи и редица изгоди за здравето - проучванията демонстрират, че спазването на веган хранителен режим може да намали равнищата на неприятния холестерол с към 20% , веганите страдат в доста по-малка степен от проблеми с кръвното налягане. Същата е обстановката и със сърдечно-съдовите болести. Заради повишения банкет на плодове и зеленчуци в организмите им има по-високи равнища на антиоксиданти и фитохимикали, които от своя страна се грижат за положителното здраве на сърцето и понижават риска от ракови болести.

Веганският режим на хранене обаче може да окаже пагубно въздействие върху здравословното положение на дребните деца, предизвестяват специалисти. Според тях лишаването от месо, риба и млечни артикули от най-ранна детска възраст може да повреди освен развиването на физиката при малчуганите, само че в най-лошия случай и да докара до гибел.
Друг мотив срещу веганството е неналичието на протеини, които се съдържат в млякото, месото и яйцата. В подобен случай би трябвало да се употребяват храни източници на растителен протеин да вземем за пример тофу и ядки.
Нивата на желязо при вегетарианците са ниски . При дефицит на желязо тялото не може да всмуква този детайл от растителни артикули толкоз добре, колкото от скотски. Повечето растения съдържат желязо, само че посредством месото то  се усвоява три пъти по-бързо от организма.
Това води до хронична отмалялост и проблеми с функционалностите на мозъка.  Желязо може да се прибавя под формата на хранителни добавки или с богатите на желязо соя, спанак, бял боб, комбинирани с витамин D  и витамин В12.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР