Регистрите на Българската православна църква (БПЦ) сочат, че тя владее

...
Регистрите на Българската православна църква (БПЦ) сочат, че тя владее
Коментари Харесай

Българската църква притежава имоти за 8.6 милиарда лева

Регистрите на Българската православна черква (БПЦ) сочат, че тя владее недвижими парцели на стойност близо 8.6 милиарда лева В момента тези многочислени парцели, постоянно ръководени на парче, непрозрачно, а в някои случаи даже и доста зле, си търсят управител.
Част от духовниците се оправят нелошо с ръководството на „ подведомствената “ им благосъстоятелност. Така да вземем за пример, игумените на манастири като Троянския, Бачковския, Самоковския, Гигинския съумяват освен да управляват обителта, само че и да развиват някаква стопанска активност, написа „ Монитор”. Като цяло, обаче надалеч не всички свещеници имат призванието да са и положителни мениджъри. В последна сметка главната им работа е да поддържат вярата на миряните, а не да се занимават със сметки.
Какъв е непознатия опит? В прилежаща Гърция църковните парцели се ръководят надалеч по-резултатно. Там църквата развива промишленост, с която финансира другите си действия, без да излиза от канона. Вярно е, че в България след национализацията, БПЦ изгуби собствеността си. После пък години наред се точеше връщането на парцелите. Сега обаче те са факт и са нейно притежание. Все отново, от прехода минаха 28 години. Досега трябваше не просто да се сътвори повсеместен заможен указател, само че и да се намерения за развиването на тези парцели, тъй че да обслужват с доходи активността на църквата, само че и носят някаква изгода на обществото.
Добър образец за „ договорка “ в изгода роду е Драгалевският манастир. От обителта се договориха с кмета на София Йорданка Фандъкова да се строят учебни заведения на църковни парцели. Със сигурност има и други образци за дарявани или отдадени благотворително парцели на БПЦ.
Друг - обаче неприятен, образец е църковният парцел, който се намира сред столичните квартали „ Слатина “ и „ Редута “. Той съставлява гора в необятния център на столицата. За страдание, запусната гора. А в нея с изключение на чисто горските растителни типове има орехи, лешници, вишни и ябълки, трансформирали се към този момент в дивачки. Навремето парцелът е бил в рамките на селото Слатина, наоколо е имало и манастир, който се е трансформирал в днешния храм „ Света Троица “. Старата слатинска черква обаче стои затворена и самотна. Невероятен е фактът, че за стогодишната еднокорабна селска черква „ Свети Мина “, запазила духа на времето, не могат да се намерят пари за реституция. В „ Света Троица “ събират средства с дарения, само че явно това не е задоволително. Целият регион обаче просто „ плаче “ да се трансформира в прелестен парк с същинска гора. В момента мястото е потънало в тръни и отпадъци, вместо да се употребява от столичани.
И по този начин продължава да стои въпросът – кой е мениджърът на БПЦ? Отговорът не е еднопосочен. В темела на църковната активност измежду миряните са настоятелствата. Ако в тези общности от всемирски хора, които са най-близо до храма, има икономисти, те сигурно биха могли да оказват помощ. Е, не като, в следващият в този текст образец за един столичен храм, който подвигна в двора си заведение. Но с мярка и със смисъл. А за какво БПЦ не наеме и консултантски компании, които да оказват помощ за мениджмънт на парцелите, само че с някаква цялостна тактика.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР