Регионалният министър Виолета Комитова прие на разговор по негова молба

...
Регионалният министър Виолета Комитова прие на разговор по негова молба
Коментари Харесай

Шест години мотаят по институциите инвеститор в малък ВЕЦ

Регионалният министър Виолета Комитова одобри на диалог по негова молба вложителя на Малка водно електрическа централа „ Баба Цвета “ Георги Фарфаров. По време на срещата Фарфаров показа за усложнения при реализацията на обекта и изложи пред министъра  проблемите си.

Съоръжението, част от което към този момент е построено, се намира в местността Баба Цвета, на реките Еловица и Стружка в региона сред с. Градево и град Симитли. Работата по подготовката на плана стартира през 2015 година Две години по-късно вложителят получава позволение за градеж и стартира построяването на централата. С второ позволение за градеж от 2018 година е разрешено построяването на напорен водопровод, присъединение към електрическата мрежа и водохващане от двете прилежащи реки. По-късно второто позволение за градеж е било анулирано строителния контрол в частта на водохващанията заради липса на отстъпено право на градеж за създаване на оборудванията в речните корита. Заповедта е доказана от дефинитивно решение на Върховен административен съд.

От показаните документи излиза наяве, че строителството неоснователно е било разграничено на обособени обекти, всеки от които със независимо позволение за градеж, само че не могат да се употребяват независимо. Някои от тези обекти са били въведени в употреба, макар че на процедура е невъзможна тяхната независима приложимост.

Бъдещият Малка водно електрическа централа „ Баба Цвета “ не може да действа без водохващането, което е основополагащо за реализация на капиталовото желание. Така главният и неуреден досега проблем се оказва отстъпването на право на градеж за оборудванията в речните корита. Въпреки многократните срещи с виновните ведомства, досега не е открито решение на случая.

Комитова се ангажира да се запознае в детайли със случая, както и да се проучат вероятните разновидности за неговото разрешаване.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР