Регионалният министър Иван Шишков ще направи всичко възможно последният участък

...
Регионалният министър Иван Шишков ще направи всичко възможно последният участък
Коментари Харесай

Властта търси начин да свърже магистрала „Европа“ с ГКПП „Калотина“

Регионалният министър Иван Шишков ще направи всичко допустимо последният сектор от автомагистрала „ Европа “ да доближи сръбската граница. За изчезналите към 150 метра в трасето на сектора от ГКПП „ Калотина “ до Драгоман се разбра преди месеци, само че към момента не е ясно как и за какво този дребен сектор не е бил заложен в плана на аутобана.

Проблемът основава действителна заплаха при влизане в България от Сърбия придвижването да се реализира по двулентов път. Министърът още веднъж подсети, че при магистрала „ Европа “ има доста проблеми и малко строителство.

Ще бъде решен този проблем и мога да ви уверя, че ще създадем по този начин, че пунктът да се свърже с автомагистралата, а не с двулентов път “, даде обещание Шишков.

Той и вътрешният министър Иван Демерджиев направиха ревизия на строителството.

По думите на Шишков сега тече процедура за одобрение на разширението на платното. Трябва да бъде утвърден и Подробен организационен проект (ПУП) от община Драгоман. Регионалният министър изясни, че ще бъде издадено допълнение към разрешението за градеж, което ще разреши свързването на аутобана с пункта. Той чака строителят да внесе за утвърждение план в границите на „ месец, месец и нещо. “

Пунктът ще се свърже с автомагистралата напълно скоро. “

Шишков подсети, че чака до Нова година трасето да бъде пуснато на биндер, защото климатичните условия няма да разрешават слагането на последния пласт асфалт.

Припомняме, че завършването на сектора се бави от януари тази година, макар че строителството му стартира още през 2019 година Крайният период бе удължаван един път доникъде на годината, а неотдавна стана ясно, че ще бъде приключен до края на 2022 година Пускането му на биндер обаче допуска отсрочване на крайния период още повече и най-вероятно изцяло ще бъде приключен през 2023 година

Изпълнитeл e cтpoитeлнo oбeдинeниe, нaчeлo c „ Щpaбaг “. Cтoйнocттa нa инвecтициятa e oĸoлo 165 млн. лева При ръководството на Гроздан Караджов изпълнителят бе глобен и поради неприятната организация на придвижване в сектора.

Щетите са много огромни и като планиране, и като закъснение. Каквото е допустимо в границите на закона и на сигурността на придвижването, ще бъде поправено “, съобщи Шишков.

По отношение на другия сектор от автомагистрала „ Европа “ – сред София и Сливница – министърът разяснява, че строителството му ще се забави. Той подсети, че към този момент има утвърден Подробен устройствен план. Предстоят отчуждавания.

Той ще се забави, тъй като би трябвало да се строи законно, откакто влезе в действие разрешението за градеж. Това съгласно мен няма да стане по-рано от идващите три-четири месеци “, съобщи министърът.

Припомняме, че през януари тази година Агенция „ Пътна инфраструктура “ избра реализатор на лота – ДЗЗД „ Европа – 2022 “, в което влизат „ ГБС-Инфраструктурно строителство “, „ Главболгарстрой Интернешънал “ и „ Обонато Билд “. Стойността на дейностите по 16.5-километровата права е съвсем 222.5 млн. лева без Данък добавена стойност. Срокът за осъществяване е 660 календарни дни. Oбeĸтът ce финaнcиpa пo Oпepaтивнa пpoгpaмa „ Tpaнcпopт и тpaнcпopтнa инфpacтpyĸтypa “ 2014 – 2020 година Преди дни кабинетът се разбърза да избави парите за аутобана.
Паркинг за тирове и ремонт на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “
Двамата министри търсят място за отделяне на паркинги на тировете. Шишков разгласи, че към този момент са набелязани две места, „ въпреки и не огромни. “ Обсъжда се и трето място, като се плануват уширения за построяването на паркингите.

Това е нещо, което липсваше на плана, а знаем какъв брой е належащо да има места за паркиране на тези тежкотоварни камиони. Касае се за автомагистрала, колите се движат с огромна скорост и няма по какъв начин да се изсипят на пункта “, разяснява Демерджиев.

По думите му към този момент има набелязани стъпки за решение на този въпрос, тъй че да се намерят паркоместа, „ които напълно да задоволят потребностите на пункта и да не се стига до паркиране на пътното платно. “

Демерджиев разяснява, че строителството на втория стадий на пункта към този момент е почнало. Целта е, откакто приключи автомагистралата, тя да се свърже с пункта с доста по-голям потенциал. Трасетата на пункта се усилват до 28. Срокът за осъществяване на плана е 180 дни, а ремонтните действия ще се правят поетапно, с цел да не се визира трафика.

Имаме учредения да считаме, че идното лято ще го посрещнем в различен тип, доста по-функционален “, разяснява Демерджиев.

Той добави, че се работи и във връзка с всички други пунктове в страната – от „ Капитан Андреево “ до „ Кулата “, пунктовете при Русе и Видин – тъй че да се усили пропускливостта им, само че и да придобият тип, „ от които да не се срамим всички ние. “

 

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинавтомагистрала Европа автомагистрала европа Калотина Иван Шишков Иван Демерджиев Граничен контролно-пропусквателен пункт строителство на автомагистрала ПоследниНай-четениИнфраструктура 56 Властта търси метод да свърже автомагистрала „ Европа “ с Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “ Любопитно 96 Коледните базари в Европа стават по-скромни поради енергийната рецесия Транспорт 308 DP World трансформира пристанище Констанца в Ро-Ро център на Черно море Политика 232 Радев ще бави мандатите, с цел да избегне избори преди март Компании 21034 Европейски фешън колос навлиза на Балканите Лукс 19297 Pangeos – гигантският плаващ град за $8 милиарда Финанси 11217 ЕЦБ стартира най-голямото евакуиране на пари от финансовата система Накратко 6990 Вечерни вести: Историческо евакуиране на пари; Шенген се отдалечава Всички новиниОще от ИнфраструктураВиж всичкиМагистралата Русе-Велико Търново ще бъде удължена до МаказаАПИ готви четиригодишни поръчки за поддръжка на пътища
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР