Реджеп Тайип Ердоган е спечелил всички избори в Турция за

...
Реджеп Тайип Ердоган е спечелил всички избори в Турция за
Коментари Харесай

Експерти: Ако Ердоган загуби парламентарния вот, президентската му система ще отслабне

Реджеп Тайип Ердоган е спечелил всички избори в Турция за последните 16 години. Но след идните предварителни избори тази седмица той може да загуби парламентарното си болшинство. Вината за това е в икономическата рецесия.

На 24 юни в Турция ще се проведат предварителни парламентарни и президентски избори. Според социологическите изследвания от 45 до 55% от интервюираните биха дали гласа си за сегашния държавен глава Реджеп Тайип Ердоган. Но в реалност гласоподавателите гласуващи за него могат да бъдат доста по-малко, предизвестяват специалистите.

Хакан Байракчъ, създател на института за публично отзиви Сонар, съобщи, че ръководещите са основали в страната атмосфера на боязън, вследствие на която съвсем 10% от гласоподавателите няма да споделят намерено пред социолозите за кого биха дали гласа си. По време на анкетите те няма да отговорят почтено и затова Байракчъ счита, че изборните резултати значително ще се разграничават от данните на социолозите.

След като на референдума през 2017 година в Турция беше утвърдена конституционната промяна, предвиждаща прекосяването от парламентарна в президентска република, на идните избори гласоподавателите би трябвало по едно и също време да гласоподават за парламент и държавен глава. За Ердоган, който в продължение на 16 години е побеждавал на всички избори, идното гласоподаване ще бъде най-трудното в неговата политическа кариера.

Лошата изборна акция на Ердоган

Впрочем, за тежки избори се готви и неговата Партия на справедливостта и развиването /ПСР/, която дефинира политическия курс на страната в течение на доста години – откогато Ердоган за пръв път победи на парламентарни избори през 2002 година Йозер Сенчар, създател и шеф на института за изследване на публичното мнение Метропол, в продължение на 25 години следи политическата кариера на Реджеп Тайип Ердоган.

„ Никога по-рано той не е правил толкоз неприятна изборна акция “, счита Йозер Сенчар. Според него актуалният турски водач повече няма тактика и реформаторски хрумвания за бъдещето. По време на своите предизборни изяви пред гласоподавателите Ердоган наподобява слаб е безучастен, счита Сенчар.

„ Никога до момента той не е допускал толкоз доста неточности в речите си “, показва специалистът и споделя своите подозрения по отношение на това дали Ердоган ще резервира властта. Най-големият триумф на турския политик, който към този момент 16 години е на власт, е икономическият напредък на страната. През последните 15 години междинният годишен приход на глава от популацията в Турция се усили от 3500 $ до 10 000 $, на всички места се следи строителен взрив.

Проблемите в турската стопанска система се задълбочават

Турската стопанска система претърпява сложни времена. След несполучливия опит за държавен прелом през юли 2016 година и последвалото го изключително състояние в страната, курсът на турската лира спадна с 30%. Нивото на непознатите вложения внезапно понижа, както и доверието към турската стопанска система като цяло от страна на международните финансови пазари.

Ердоган, който по религиозни съображения постоянно и обществено се афишира против повдигането на главната рента от Централната банка, е заставен през последните дни да си затвори очите за това, с цел да може да спре инфлацията и падението на курса на лирата.

„ За пръв път от 16 години Ердоган не може да приказва за триумфи, той повече не ръководи стопанската система. Растат проблемите в опазването на здравето и образованието “, установи Сенчар. Турците много мъчително усещат последствията от икономическата рецесия. За това доста от тях са равнодушни към предизборната акция на Ердоган.

Надежда за турската съпротива

Анализаторът Гюлфем Сайдан Санвер счита, че на Ердоган ще му бъде все по-трудно да показа своите хрумвания до гласоподавателите. За своето проучване, отдадено на изборните триумфи на ръководещата ПСР, Санвер бе удостоена с премията Pollie Award, връчвана от Американската асоциация на политическите консултанти.

Тя счита, че стремежът на Ердоган да показва политическа игра, в която взе участие единствено един състезател – той самият, е довела до това, че поддръжката за самия него в личната му партия е намаляла. „ По време на своите изявления на партийните конгреси той постоянно е самичък. Неговите хрумвания не доближават до съпартийците му “, съобщи анализаторката.

В същото време претендентът за президент от опозиционната Народно-републиканска партия /НРП/ Мухаррем Индже е съумял да увеличи своя рейтинг до 30%, сочат допитванията. Опозицията е стимулирана и има късмет да завоюва тези избори. „ Ердоган към момента се пробва да играе на страховете на гласоподавателите с десни и консервативни възгледи “, изяснява Санвер. По тази причина през последните дни той приказва за военните интервенции против кюрдите в Северен Ирак. Така той се пробва да наплаши гласоподавателите със промяната на властта и да ускори възможностите си за победа.

Идва ли краят на мощната президентска система на ръководство?

Според последните социологически допитвания възможностите на Ердоган да завоюва на втори тур са огромни. Но ПСР, която сътвори предизборна коалиция с извънредно дясната Партия на националистическото деяние /ПНД/ може и да не получи болшинство, тогава то ще бъде в ръцете на опозицията.

Четири опозиционни партии – лявоцентристката Народно-републиканска партия, проислямистката Партия на благоденствието, Добрата партия и Демократическата партия – сътвориха коалиция в навечерието на парламентарните избори. Ако те получат болшинство във Великото Национално заседание на Турция /ВНСТ/, Ердоган ще се лиши от поддръжка във висшия законодателен орган. Силната президентска система на ръководство, в която опозицията вижда детайли на тирания, ще остане единствено фантазия за Ердоган, показват специалистите.

Ако ПСР загуби парламентарното си болшинство, за Ердоган ще настъпят сложни времена, съгласна е и Гюлфем Сайдан Санвер. След оповестяването на изключително състояние той можеше да ръководи страната благодарение на декрети и укази. „ Ако ръководещата ПСР се лиши от болшинство, Ердоган ще загуби част от своята власт и президентската система на ръководство ще отслабне. Той няма да бъде ефикасна президент и ще би трябвало да признае властта на Народното събрание “, заключава тя. /ДВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР