Редица течове и изявления на официални лица могат да бъдат

...
Редица течове и изявления на официални лица могат да бъдат
Коментари Харесай

Какви безпилотни самолети са нужни на руския флот

Редица течове и изказвания на публични лица могат да бъдат тълкувани по този начин, че Русия е почнала да създава профилирани морски дронове. Например, с цел да се оборудва с тях единствения съветски самолетоносач Адмирал Кузнецов. Какви са характерностите на военноморските БХЛА и какви са най-нужни на съветския флот?

Самолетоносачът „ Адмирал Кузнецов “, който сега е в ремонт и рационализация, „ ще бъде изработен напълно друг “. Това съобщи ръководителят на Обединената корабостроителна корпорация (ОСК) Алексей Рахманов. Той добави, съгласно " Звезда ", че " това се отнася освен за самия транспортен съд, само че и за неговата авиогрупа ".

Междувременно по-рано беше обявено, че съветската промишленост дава обещание скоро да показва основан на самолетоносач дрон. По-специално, базирайки се на източник от Военноморски сили на Русия, се споделя, че „ първият изпитателен полет на най-новия палубен безпилотен летателен уред (П-БПЛА) е плануван за 2025 година Масовото му произвеждане за съоръжение на корабите на Военноморски сили на Руската федерация ще стартира през 2026 година

Ако тези две известия са свързани, може да се допусна, че локалната промишленост основава специфичен БПЛА за „ Кузнецов “. Въпреки че концепцията за основаване на дрон особено за „ Кузнецов “ наподобява странна, даже единствено заради несигурността по отношение на ориста на този транспортен съд. Излизането му в морето още веднъж е отсрочено, този път за 2024 година Още по-странни са концепциите, че тези дронове ще бъдат сложени на бъдещи десантни кораби план 23900, за които се твърди, че се строят в Крим. Такава концепция се показва в интернет.

Факт е, че макар че формалното полагане на тези кораби се състоя преди съвсем две години, на 20 юли 2020 година, към момента няма даже фотография на кила, макар че е минало доста време. Може да има доста аргументи за това положение на нещата, само че във всеки случай няма смисъл да се основават дронове за тези кораби.

Може би по тази причина всички известия за основаването на такова съоръжение - профилирани корабни БЛА - са неофициални. Но самите дронове са доста нужни на съветския флот. Това се потвърждава да вземем за пример от американския опит.

Примери от Военноморски сили на Съединени американски щати

Първите специфични корабни дронове в света бяха американските антиподводни безпилотни хеликоптери „ Гиродин “. Тези самолети, основани в края на петдесетте години на предишния век, от 1963 година влизат на въоръжение в Военноморски сили на Съединени американски щати. Те са употребявани вместо пълноценни противоподводни апарати на разрушители, на които нямаше къде да се слагат естествени хеликоптери.

Опитът се оказа, от една страна, " работещ " - Военноморски сили на Съединени американски щати съумяха да употребяват тези машини дейно. От друга страна, те не можеха да се съпоставят по успеваемост с пилотирани хеликоптери и бяха сменени при първа опция, незабавно щом се появиха всеобщи кораби, способни да носят огромни хеликоптери. Тези безпилотни апарати обаче трябваше да се бият – по време на войната във Виетнам дронове, оборудвани с телевизионни камери, бяха употребявани за контролиране на артилерийския огън.

Втората война с дронове на Съединени американски щати е войната в Персийския залив през 1991 година Тогава дронове „ Пионер “ (обикновени мини самолети с крила, които трябваше да бъдат хванати с мрежа при връщане) бяха употребявани от бойни кораби от клас „ Айова “, с цел да поправят огъня на техните чудовищни 406-мм оръдия по иракските позиции на брега.

Оттогава смисъла на дроновете в американския флот в никакъв случай не е оспорвано от никого. Днес Военноморски сили на Съединени американски щати са въоръжени с разнообразни дронове, от които най-интересен от позиция на базиране на кораби е безпилотният разследващ хеликоптер на „ Нортроп Груман “ „ Огнен Скаут “. Тази машина в началото е била предопределена за разузнаване (главно за крайбрежни цели) и като такава е била употребена в Афганистан. Сега американците възнамеряват да оборудват флота такива апарати с радарни станции за потреблението им като военноморски разследващи самолети. Руският флот има какво да наваксва по този въпрос.

Дронове над морето и нашите потребности

Руският флот стартира всеобщото потребление на дронове през 2010-те години, когато първите „ Орлан “ се появиха във флота. Трябва да се каже, че идеалната задача за „ Орлан “ е да организира разузнаване на наземни цели и следващо поправяне на огъня на морската артилерия.

Може да се употребява и за разузнаване в морето, само че успеваемостта е доста ниска – този дрон не е основан за сходни задания. Все отново, заради липса на друго, употребяваме такива. " Орлан “ и в този момент отлитат от нашите кораби. От какво се нуждае флотът и по какъв начин да се получи.?

Първо, за дейности против брега се нуждаете от разследващ аероплан, усъвършенстван за работа над земята, като „ Орлан “, само че без минусите му (като радарна видимост, например). Такъв уред, в случай че имаше огромен обхват, даже самичък можеше да откри цели за „ Калибър “, ситуиран на кораби. Сега това не е належащо, защото Русия се бие навръх границите си, само че някъде надалеч от вкъщи това ще бъде жизненоважно.

На второ място се нуждаем от профилиран уред за директно военноморско разузнаване – работа над морето и търсене на кораби с вероятен „ вид “ под формата на работа против подводници, какъвто беше казусът с американците. Такъв дрон също се нуждае от друг комплект съоръжение. Той би трябвало да включва, да вземем за пример, радар и станция за електронно разузнаване на борда, както и потребен товар, като сонарни шамандури за разкриване на подводници.

Такъв морски дрон ще може да открива излъчването на вражеските корабни радари, да се приближава до отряд противников кораби, да класифицира цели в заповедта си и да има време да предава данни за задачата на личния си транспортен съд преди гибелта му. Така прословутият проблем с целевото означение може да бъде решен.

Специализиран морски БПЛА може да има и други характерности. След като откри диря от топла вода измежду по-студените водни маси благодарение на термовизьор, подобен дрон ще може да пусне сонарни шамандури в „ подозрителната “ зона. Това ще ви разреши да ревизирате дали тази вода, по-топла от заобикалящата я, е знак за съществуването на нуклеарна подводница на дълбочина. Такова устройство се нуждае от огромен обхват, тъй че с появяването си да не стане ясно на съперника къде се намира корабът, от който е дошъл.

Е, в случай че успеем да ремонтираме самолетоносача или да построим десантните кораби, тогава те ще могат да побират огромни апарати, способни да вземат решение ударни задачи. Освен това, като се вземе поради фактът, че корабът може да отиде на всички места в океана - да ги реши на всички места по света.

Оборудването на Кузнецов с дронове придобива особено значение, в случай че погледнете обратно към положението, в което е било въздушното крило на кораба през последните тридесет години. 279-ти и 100-ти полк на морската авиация (съответно Су-33 и МиГ-29К), за жалост, не са се трансформирали в модел за бойна успеваемост през това време. Междувременно бяха изхарчени доста пари за поддръжката и образованието им, да не приказваме за финансирането на свързаната инфраструктура - да вземем за пример комплекса НИТКА.

Изводи за бъдещето

Така военноморските корабни дронове са жизненоважни за съветския флот. Въпросът обаче е по какъв начин тази потребност ще бъде въплътена в метал. Засега появяването на бъдещи морски дронове е неразбираема и формалните лица не приказват непосредствено по тази тематика.

При тези условия не може да се изключи рискът от някои концептуални неточности, да вземем за пример основаването на тежък дрон за транспортен съд, който към момента не е издигнат, който в това време няма да може да лети от дребни фрегати и корвети на въоръжение. Въпреки това ходът на мисли за основаването на специфични морски дронове по принцип е безусловно верен. Няма подозрение, че провеждащата се в Украйна специфична интервенция ще внесе обилни корекции в концепциите по какъв начин и с какво би трябвало да бъде въоръжена съветската войска, в това число нейната морска авиация.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Facebook ни лимитира поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще доближават до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР