Редица държави настояват за прекратяване на огъня в Близкия изток,

...
Редица държави настояват за прекратяване на огъня в Близкия изток,
Коментари Харесай

Вършат ли военни престъпления Израел и палестинците?

Редица страни упорстват за преустановяване на огъня в Близкия изток, само че спорът сред Израел и палестинските групировки продължава без изгледи да затихне скоро.

Експертите по човешки права на Организация на обединените нации са на мнението, че и от двете страни има индикации за осъществени военни закононарушения - действия, които би трябвало да бъдат разследвани от Международния углавен съд в Хага. Те упрекват Израел, че е обстрелвал с ракети и гранати гъсто обитаеми региони в линията Газа. А въоръжените палестински групировки са обвинени в изстрелването на ракети по подобен " тенденциозен или безконтролен " метод.

Франция започва нова самодейност

Френският президент Еманюел Макрон е разговарял по тематиката със своя египетски сътрудник Абдел Фатах ал-Сиси и с краля на Йордания - Абдула II. И трите страни били единомислещи, че е пристигнало време за помирение, излиза наяве от източници, близки до президентството в Париж. В партньорство с Обединените народи би трябвало да стартира взаимна филантропична самодейност в поддръжка на цивилното население в Газа.

След диалозите сред тримата водачи Франция предложи проекторезолюция, която включва три " елементарни " претенции - " обстрелването би трябвало да спре, времето за помирение е пристигнало и Съветът за сигурност на Организация на обединените нации би трябвало да прегледа въпроса ".

Във вторник Съветът за сигурност организира четвърта изключителна среща в границите на единствено осем дни, на която обаче още веднъж не се стигна до обща позиция за спора в Близкия изток. По информация от дипломатическите среди, съществена причина е опълчването на Вашингтон. Съединени американски щати отхвърля да разкритикува дейностите на своя съдружник Израел. " Не имаме вяра, че публична декларация в този миг ще способства за деескалация ", декларирала представителката на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфилд.

Израел ще прекрати обстрела до дни?

По информация на Асошиейтед Прес обаче американското държавно управление към този момент е настояло пред Тел Авив да прекрати обстрела на линията Газа. Според високопоставени американски политици, интернационалните апели за преустановяване на насилието слагат Израел в неподходяща обстановка. В отговор израелските управляващи алармирали, че интервенцията може да бъде прекъсната до дни.

Последните данни сочат, че за девета поредна нощ палестинските групировки са изстрелвали ракети към Израел. Полицията заяви, че във вторник там са били убити двама тайландски служащи. Според израелския министър председател Бенямин Нетаняху, ислямистите от Хамас, които ръководят линията Газа, са доста отслабени от израелските офанзиви против военната им инфраструктура. Палестинската организация е върната " години обратно ".

Напрежение сред Анкара и Вашингтон

Турският президент Ердоган упрекна в изказване Израел в тероризъм по отношение на палестинците. Той добави и, че това е " в природата " на израелците. Ердоган атакува и американския президент казвайки, че ръцете на Джо Байдън са изцапани с кръв поради поддръжката му за Израел. От Белия дом осъдиха изявленията на турския държавен глава. " Съединените щати изрично осъждат последните антисемитски изявления на президента Ердоган по отношение на еврейския народ и ги дефинират като неприемливи ", съобщи представителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Израелската войска заяви, че от началото на спора е унищожила тунели с дължина към 100 км в линията Газа. В хода на военните интервенции са убити и голям брой командири от Хамас и свързаната с придвижването палестинска организация " Ислямски джихад ".

Според палестинското министерство на опазването на здравето, в границите на една седмица в линията Газа са убити 217 души. Израелските военни настояват, че се пробват да заобикалят цивилните цели, само че бойците и оръжията на Хамас и други военни организации се съхраняват наоколо до жилищни здания. Досега в Израел вследствие на ракетен обстрел от Газа са починали дванайсет души.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР