Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на

...
Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на
Коментари Харесай

Новините: Най-важното за деня, 10 май

Редакционният екип на Actualno.com показва вечерния информативен бюлетин, отдаден на новинарските акценти от днешния 10 май, неделя.

ОЩЕ ЕДИН ПОЧИНАЛ С COVID-19, НОВИТЕ СЛУЧАИ СА 10
1965 са доказаните случаи на ковид у нас по данни на Националния действен щаб, към 17 ч., през днешния ден, 10 май. През днешния ден са потвърдени още 10 нови случая - в областите: 3 в Разград, 2 в Благоевград, 4 в София и 1 във Видин. Лабораториите не престават да работят. 385 са лицата с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения. От тях 58 са в интензивни отделения и клиники.
АНАНИЕВ: АКО ИМА МНОГО СЛУЧАИ ЗА СЕДМИЦА, ОТНОВО ЗАТЯГАМЕ МЕРКИТЕ
В рамките на седмица в случай че има огромно разпространяване на болестта, още веднъж ще би трябвало да се затегнат ограниченията, сподели Ананиев в отговор на въпрос какво се случва, в случай че, както сподели министър председателят Борисов, има над 100 болни дневно. Утре в правна комисия на второ четене към този момент всички парламентарни групи би трябвало да са внесли предложенията си и най-много критериите за стягане на ограниченията, сподели той. Премахването на изключителното състояние не отстранява бонуса от 1000 лева за медиците от първа линия, приемането му ще продължи до отпадането на противоепидемичните ограничения. За месец март тези суми са получени от 2200 души, а през май ще ги получат над 3800 души, заяви министърът.
МУТАФЧИЙСКИ: ОТВАРЯНЕТО НА ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ В МОМЕНТА Е ОПАСНО
Генерал-майор професор доктор Венцислав Мутафчийски съобщи, че сега е рисково детските градини да се отварят. Той е наясно, че това е ахилесовата пета, поради която доста младежи не могат да се върнат на работа, само че първо ще наблюдават какъв ще е резултатът в Германия и Дания. " За детските градини има разнообразни практики по света и следим по какъв начин се развива. Това е доста основен фактор за хората, с цел да отидат да работят. В момента считам, че е рисково деяние. Трябва да се изчака да се види тези ограничения какви последици имат, ще имаме и задоволително време да забележим в Дания и Германия по какъв начин е. Няма по какъв начин да сложим аршин като в Германия ", показа Мутафчийски пред bTV
АИКБ: ХРОНОЛОГИЯ И МАЩАБ НА ПРОВАЛА С МЯРКАТА 60/40 (38/62)
" Мярката „ 60/40 “, която в действителност е „ 38/62 ” с всеки минал ден потвърждава, че е неработеща и не дава отговор на действителните провокации, пред които българските компании са изправени. В таблицата по-долу може да видите нищожния резултат, който има от стартирането си досега ", пишат на страницата си от Асоциация на индустриалния капитал в България.
БЪЛГАРСКАТА ПЕТРОЛНА И ГАЗОВА АСОЦИАЦИЯ ИСКА СПЕШНА СРЕЩА С БОЙКО БОРИСОВ
Българската петролна и газова асоциация, в лицето на ръководителя й Живодар Терзиев, се обръщат с молба към министър-председателя Бойко Борисов за незабавна среща, научи Actualno.com от свои източници. Като причина за настояването им от БПГА показват импортираният план на закон за изменение и допълнение на Закона за здравето, който слага сектора пред съществени усложнения.
КНСБ: ЦЕНИТЕ НА ХРАНИТЕ съдебна експертиза ЗАДЪРЖАТ БЕЗ ПРОМЯНА
Цените на храните се задържат непрекъснати, демонстрира изследване на Института за обществени и синдикални проучвания на КНСБ. Данните се удостоверяват и от статистиката на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите. Леко повишаване в цените на главните храни от началото на месеца е открито при изследването. По-голямо усещане прави растежът при захарта -с 10%, рибата - с 8% и свинското месо - с 5%.
ЕКСПЕРТ: КРИТИЧНИТЕ ГЛАСОВЕ СА РЯДКОСТ В БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
„ Критичността значи да се подлагат на подозрение всички изказвания, които не са доказани. Критиката допуска всичко, което ни се сервира като информация, да бъде подлагано на деликатна инспекция, преди да го приемем на доверие. И за жалост тази функционалност все по-рядко се извършва от българските медии заради ред аргументи. Едната е неналичието на финансова автономност ". Защо изчезна критичността в медийния и обществения спор, разяснява проф. Димитър Вацов, мъдрец и културолог по БНР
Българска социалистическа партия ИСКАТ 17 ЛВ. ДНЕВНО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ЗА БЕЗРАБОТИЦА И 8% Данък добавена стойност ЗА ХРАНИ
ПГ на " Българска социалистическа партия за България " внесе в деловодството на Народното събрание оферти за възстановяване на законодателството, одобрявано по отношение на рецесията от ковид и нейните последствия. Социалистите оферират по-отговорен метод за сегашните и бъдещи ограничаващи ограничения - отговорност да поеме цялото държавно управление, а освен министърът на опазването на здравето, оповестиха от " Позитано " 20.
НАД 4 МИЛИОНА ВЕЧЕ СА ЗАРАЗЕНИТЕ С COVID-19 В СВЕТА, СМЪРТНОСТТА съдебна експертиза УВЕЛИЧАВА
Броят на инфектираните с ковид, регистрирани в международен мащаб, надвиши четири милиона в събота, заяви Агенция Франс Прес въз основа на публични данни на Университета " Джонс Хопкинс ". Вече са налице минимум 4 024 737 случаи на ковид в 195 страни по света, а 279 313 са смъртните случаи. Този брой регистрирани случаи обаче отразява единствено част от действителния брой инфекции, защото в огромен брой страни се тестват единствено случаи, изискващи болнично лекуване. Сред тези случаи през днешния ден минимум 1 375 854 са считани за излекувани.
ЕВРОПА НАМАЛЯВА РЕСТРИКЦИИТЕ ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСА
Над 4 милиона са инфектираните с ковид по света. Най-засегнатите страни в Европа не престават с отхлабването на ограниченията, а Южна Корея вкара нови ограничавания поради опасения от втора вълна на пандемията, обощава БНР. Франция регистрира най-ниският брой нови смъртни случаи от началото на април и страната в този момент се приготвя за отхлабване на ограничаващите ограничения от на следващия ден. В Париж и в североизточните региони рестриктивните мерки остават, а в останалата част на Франция отварят магазини и някои учебни заведения. В Испания към половината от популацията на следващия ден ще има опция да излезе на открито, а заведенията за хранене ще бъдат отворени единствено за гости навън.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР