ред редица други подсладители, стевията придобива все по-голяма популярност. Откъде

...
ред редица други подсладители, стевията придобива все по-голяма популярност. Откъде
Коментари Харесай

Опасна ли е стевията? Вижте какво казват експертите за този заместител на захарта

ред редица други подсладители, стевията придобива все по-голяма известност. Откъде произлиза този сурогат на захарта, има ли странични резултати и безвредна ли е потреблението му?

Когато стевията за пръв път се появява на американския пазар през 2008 година, мнозина в хранителната общественост изпадат в възторг по отношение на здравния капацитет на този нов сурогат на захарта, написа изданието.

Най-накрая се появява "естествен " сурогат на захарта с 0 калории, и до 300 пъти по-сладък от нея.

Надеждите са, че стевията може да помогне на хората, опитващи се да смъкват някой кг, без да жертват вкусовите качества на храната си, както и че ще има голяма роля в управлението на диабета.

И в действителност част от това става факт.

Стевията остава известна. Голяма част от това може би е обвързвана с увеличението на случаите на диабет, както и с изключването на бялата рафинирана рахар от от ден на ден хора.

Докато използването на други изкуствени подсладители е намаляла, продажбите на артикули, съдържащи стевия, са нарастнали с 16% от 2017 до 2018 година, сочи изследване на Nielsen.

Какво е стевия?

Стевия или още "Сладката билка " е многогодишно храстовидно растение със сладостен усет. Родът Stevia се състои от над 200 типа произхождащи от Южна Америка, Централна Америка и Мексико.

Видът Stevia Rebaudiana, по-известен като sweetleaf (сладко листо) или sugarleaf (захарно листо) или просто стевия, е необятно публикуван поради сладкия усет на листата му. Като подсладител и сурогат на захарта, от позиция на усет, стевията има по-бавно начало на деяние и по-голяма дълготрайност от тази на захарта, като някои екстракти могат да имат горчив, както и остатъчен усет при високи концентрации.

Със своя дестилат от стевиол гликозиди с до 300 пъти сладостта на захарта стевията притегля вниманието с повишаване на търсенето на ниско въглехидратни, с ниско наличие на захар подсладители. Причината е, че стевията има нищожен резултат върху кръвната захар и е привлекателна за хора на диети с следен банкет на въглехидрати.

Тя може да се откри в питиета, десерти, дъвки, печени произведения, бонбони, кисело мляко, а също по този начин може да се употребява за подготвяне на сладкиши вкъщи.

Безопасна ли е стевията?

Стевията е общопризната като безвредна съставна част от Американската администрация по храните и медикаментите (FDA). Това обаче не се отнася за екстракти от листа на стевия и сурови екстракти от стевия, които нямат утвърждение от FDA за приложимост в храната.

Първоначално е имало опасения, че стевията може да усили риска от рак или репродуктивни проблеми въз основа на изследвания върху животни.

След повече от 10 години на пазара обаче е потвърдено, че стевията е безвредна даже по стандартите на CSPI, макар че групата към момента упорства за повече проби, с цел да удостовери за в бъдеще нейната сигурност.

Какви изгоди за здравето носи стевията?
Регулира равнищата на глюкозата
Въпреки че има няколко типа стевия, способността да управлява оптималното равнище на кръвната захар има всеки един от тях. Стевията се употребява като сурогат на захарта, изключително при диабетици, защото нейният сладостен съставен елемент стевиозид не се разгражда или всмуква в организма. Стевията като стабилизатор на глюкозата също подкрепя вярната функционалност на панкреаса.

Стевиозид покачва чувствителността към инсулин, което спомага за понижаване на кръвната захар. Това прави стевията целесъобразна хранителна добавка за диабетици, страдащи от диабет вид 2.
Понижава кръвното налягане
Стевия намалява кръвното налягане при хора, страдащи от хипертензия. Хипертензията е най-често срещаното сърдечно заболяване и визира до 1/4 от популацията, чието кръвно налягане е по-високо от 140 на 90 mmHg. Първите резултати от приема на стевията върху кръвното налягане се появяват едвам след една или две години.

Ако измежду членовете на фамилията ви има такива, които страдат от високо кръвно налягане, те не би трябвало дълго да отсрочват включването на стевията в хранителния си режим. За да поддържате здравословно равнище на кръвното налягане и да намалите риска от сърдечно-съдови болести, задоволително е да приемате една чаша чай от стевия дневно.
Намалява бръчките и линиите по кожата
Ретиноевата киселина предотвратява разграждането на колагена и еластина, като по този метод контролира образуването на бръчки. Освен това стевията понижава производството на себум, увеличавайки живота на кожните кафези.

Въпреки че няма обезпечен лек за реализиране на безконечна младост, пробвайте да смесите крема си за лице с малко дестилат от стевия. Ако не видите резултата незабавно, бъдете по-упорити.
Поддържа здравето на зъбите и венците
Антибактериалните и противовъзпалителните средства предотвратяват колонизирането на бактерии в устната празнина, водещи до образуването на възпаления на венците и джука плака.
Намалява храносмилателните проблеми
Растителните гликозиди имат успокоителен резултат върху раздразнената стомашна лигавица, което го прави дейна съставна част за лекуване на храносмилателни проблеми и киселини.

Докато чаша топъл чай със стевия ще ви избави от здравословни проблеми, свързани с храносмилателни разстройства, студеният чай със стевия ще облекчи неприятните киселини.
Намалява риска от рак на гърдата
Увеличава апоптозата (клетъчна гибел или разпадането на ДНК на клетките на дребни частици) и понижава избрани стресови фактори в тялото, които могат да причинят развиване на раковите кафези.
Помага при намаляване
Всяка година захарта съставлява все по-голям дял от храненето на хората освен в чужбина (в хранителния режим на американците – цели 16% от общото количество калории), само че и у нас. Високият банкет на захар се отразява на телесното тегло, само че има и други неподходящи резултати върху здравето ни. Както споменахме първоначално, стевията е подсладител без калории, което я прави здравословна опция на нездравословната захар.

Тя понижава приема на нездравословни захари и калории, които с течение на времето могат да се отразят на тежестта ви. Стевията освен взема решение проблемите със затлъстяването, само че и съпътстващите го положения като диабет или метаболитен синдром.

Какъв е усетът на стевията?

Има ли усет на захар? Не тъкмо.

"Никога няма да получите сурогат на захарта, който да има тъкмо същия усет ", споделя доктор Дейвид Левицки, професор, отдел по хранителни науки в университета "Корнел " в американския град Итака, Ню Йорк.

Тя обаче е много по-сладка от захарта.

Много от тези, които са опитвали подсладителя, могат да потвърдят, че тя има горчив послевкус. Някои даже имат вяра, че горчивината се усилва, когато стевията се прибавя към топли питиета. Привикването е малко мъчно, само че не е невероятно.

Стевията, която се продава в магазина обаче може да бъде смесена с Reb-A или еритритол, захарен алкохол, който може да има отрицателни стомашно-чревни резултати и да аргументи храносмилателни проблеми при някои хора, предизвестяват специалистите.

Затова, когато избирате подсладител, деликатно четете етикетите, с цел да сте наясно какво тъкмо съдържа той.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР