Единственото музейно копие на Панагюрското златно съкровище гостува на Археологически

...
Единственото музейно копие на Панагюрското златно съкровище гостува на Археологически
Коментари Харесай

Реплика на Панагюрското златно съкровище е в Бургас

Единственото музейно копие на Панагюрското златно богатство гостува на Археологически музей-Бургас до 30 август . Репликата е цялостен аналог на оригинала и е направена от 23 каратово чисто злато. Експонатите са благосъстоятелност на Националния исторически музей-София. Преди да пристигна в морския град експозицията е била в Дубай.

Панагюрското богатство е тракийски комплект от девет златни съда с общо тегло 6,164 кг . Открито е на 8 декември 1949 година на 2 км от гр. Панагюрище от братята Павел, Михаил и Петко Георгиеви Дейкови. Те копаели глина за тухли, когато попадат на деветте изящни предмета.

Смята се, че комплектът е принадлежал на държател на племето одриси от края на IV и началото на III в. пр.н.е . и е бил употребен за религиозни церемонии . В стила и украсата му се съчетават тракийски и елински въздействия .

Състои се от 9 златни предмета – една фиала и осем ритона. Подобни съдове от доблестен метал са знаци на обществен статут и са употребявани при ритуални дейности на тракийските жреци . Представянето на богове и герои , на глави с негроидни черти, свещени животни и митологични същества през античността има ритуална функционалност – те би трябвало да пречистят течността и да пазят участващите в ритуала .

Отбелязваме Световния ден на пчелите: Изчезването им заплашва човешката раса

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР