Ред нови лекарства за лечение на пациенти с коронавирус се

...
Ред нови лекарства за лечение на пациенти с коронавирус се
Коментари Харесай

Хапчетата срещу COVID-19 идват официално у нас до 2-3 седмици

Ред нови медикаменти за лекуване на пациенти с ковид се чака да стъпят публично у нас в края на ноември или началото на декември, стана ясно на брифинг в Министерството на здравеопазването, оповестяват от bTV. Продуктите са за разнообразни групи заболели – с лека, междинна и тежка форма на болестта.

Директорът на дирекция „ Лекарствена политика “ в Министерство на здравеопазването доктор Десислава Велковска уточни, че в българските лечебни заведения към този момент се ползва сполучливо едно от моноклоналните антитела с показания за лекуване на COVID-19, а към този момент тече договаряне и за другия сходен артикул.

„ Тази група лекарствени артикули съставлява интравенозна инфузия и по този метод се обгръщат пациентите с лека до приблизително тежка форма, които са настанени отвън лечебно заведение “, изясни доктор Велковска.

Предстои подписване на контракт и първа доставка за противовирусния артикул на „ Мерк “, който е във формата на таблетка. Ще се предписва в границите на 5 дни след позитивния тест, като ще се пият по две таблетки дневно и може да се ползва при възрастни и деца над 12 година с лека форма на ковид.
Председателят на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов посочи, че се чака до края на ноември специалистите от ЕМА да излязат с научно мнение, което да разреши всеобщо използване у нас.

Д-р Велковска уточни, че от първия медикамент с показания за коронавиорус – ремдесивир, са купени и употребявани над 180 000 флакона за пациенти в тежко положение. Отново за сериозните Коронавирус случаи в идните седмици ще е разполагаем нов имуносупресор.

„ Това, че са открити разнообразни благоприятни условия за лекарствено лекуване, не значи да спрем да се имунизираме или да мислим, че по този метод можем да се оправим със болестта “, акцентира здравният министър доцент Стойчо Кацаров.

По думите му всички медикаменти имат по 50-60 % успеваемост, което е доста по-ниско от имунизацията и също така към момента няма медикамент, който да може да повлияе задоволително на пациент в сериозно положение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР